Spam στην διαδικτυακή τηλεφωνία : - Γεωργόπουλος, Αντώνιος (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, 2006)
Το Spam αναφέρεται σε οποιεσδήποτε εκούσιες πληροφορίες που αποστέλλονται χωρίς την άδεια του παραλήπτη, με περιεχόμενο σχετικά με τα χρηματοοικονομικά, την πορνογραφία, ή την υγεία. Το Spam θέτει διάφορες προκλήσεις στους χρήστες του διαδικτύου και στις ρυθμιστικές αρχές. Είναι ανώνυμο, άνευ διακρίσεως και σφαιρικό. Μερικά από τα θέματα που προκύπτουν από την χρήση του spam αφορούν την ιδιωτικότητα, το παράνομο/προσβλητικό περιεχόμενο, πα-ραπλανητικές εμπορικές πρακτικές, οικονομικά βάρη και επαχθή κόστη πόρων. Δεδομένου ότι οι πληροφορίες που μεταφέρονται μέσω των spam δεν έχουν ενδιαφέρον για την πλειοψηφία των ανθρώπων στους οποίους αποστέλλονται, οι spammer προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν τα ευρέως χρησιμοποιημένα εργαλεία μεταφοράς που έχουν εξαιρετικά χαμηλότερα κόστη από τις παραδοσιακές τεχνικές διαφήμισης, προκειμένου να εξασφαλίσουν υψηλά κέρδη. Πριν λίγα χρόνια, το fax ήταν το κυριότερο εργαλείο που χρησιμοποιήθηκε για την αποστολή spam. Εντούτοις, τα τρεχόντα αγαπημένα εργαλεία για τη μετάδοση spam είναι το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και οι τηλεφωνικές κλήσεις. Όσον αφορά την διαδικτυακή τηλεφωνία, το κόστος παράδοσης των spam μηνυμάτων είναι σχεδόν τρεις τάξης μικρότερο από αυτό των παραδοσιακών κλήσεων που βασίζονται στο δίκτυο μεταγωγής κυκλώματος. Τον Απριλίου 2005, το ερευ-νητικό ινστιτούτο Ferris προέβλεψε ότι το spam στην υπηρεσία VoIP θα είναι ένα σύνηθες πρόβλημα μέσα σε ένα έτος. Προς το παρόν γίνονται πολύ λίγες διαφημιστικές διεθνής κλήσεις, λόγω του υπερβολικού κό-στους. Δυστυχώς ή ευτυχώς, στα IP δίκτυα, δεν παρέχεται κανένας περιορισμός και μια κλήση VoIP είναι δυνατή οπουδήποτε στον κόσμο. Με αυτόν τον τρόπο μια διεθνής κλήση VoIP γίνεται με σημαντικά μειωμένο κόστος. Το VoIP spam είναι πιθανό να είναι πιο ενοχλητικό από το πα-ραδοσιακό spam, δεδομένου ότι μπορεί να είναι ακόμη και σε γλώσσες που ο παραλήπτης δεν μιλά.H διπλωματική στοχεύει στη μελέτη και στη δημιουργία spam κλήσεων που βασίζονται στο πρότυπο SIP και τη δημιουργία κατάλληλου αμυντικού μηχανισμού anti-spam. Eξετάζονται οι ακόλουθες προσεγγίσεις: Πρόληψη βασισμένη σε φιλτράρισμα πηγής με βαθμολόγηση του μηνύματος, δημιουργία λευκών καταλόγων, δημιουργία μαύρων καταλόγων, φιλτράρισμα περιεχομένου, ταυτοποίηση και αυθεντικοποίηση του αποστολέα, μοντέλα handshake/challenge.