Ταξινόμηση και αξιολόγηση αμοιβαίων κεφαλαίων : - Λουκάκη, Καλλιόπη (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών-Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών, 2006)
Ο κλάδος των αμοιβαίων κεφαλαίων έχει παρουσιάσει τα τελευταία χρόνια τεράστια ανάπτυξη και αποτελεί το όχημα μέσω του οποίου ιδιώτες και οργανισμοί επενδύουν τα χρήματά τους.Ο σημερινός επενδυτής έχει τη δυνατότητα να επιλέξει μέσα από μια πληθώρα αμοιβαίων κεφαλαίων τα οποία αποτελούν ένα από τα πλέον ενδεδειγμένα μέσα δημιουργίας ενός ευέλικτου και καλά διαφοροποιημένου χαρτοφυλακίου.Ωστόσο, το μεγάλο πλήθος των αμοιβαίων κεφαλαίων που είναι διαθέσιμα στην ελληνική αγορά καθιστά ιδιαίτερα περίπλοκη την αξιολόγηση τους, με αποτέλεσμα τόσο τα στελέχη των εταιρειών αμοιβαίων κεφαλαίων όσο και πολυάριθμοι επενδυτές να αναζητούν επενδυτικές συμβουλές. Στη βάση αυτών των παραπάνω διαπιστώσεων, η παρούσα εργασία έρχεται να ικανοποιήσει την αναγκαιότητα αυτή. Συγκεκριμένα, η εργασία αυτή ξεκινά στο πρώτο κεφάλαιο με μια λεπτομερή περιγραφή των αμοιβαίων κεφαλαίων, των βασικών κατηγοριών που αυτά χωρίζονται και των χαραχτηριστικών τους. Ακολουθεί στο δεύτερο κεφάλαιο μια λεπτομερής περιγραφή της αξιολόγησης των διαχειριστών οπού αναλύονται όλες εκείνες οι παράμετροι που χαρακτηρίζουν ένα διαχειριστή ως ικανό. Στο τρίτο κεφάλαιο, επιχειρείται μια εκτενής παρουσίαση των μεθοδολογικών προσεγγίσεων που έχουν χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση της επίδοσης των αμοιβαίων κεφαλαίων. Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα μεθοδολογικά εργαλεία και οι τεχνικές που έχουν προταθεί για την μέτρηση της απόδοσης και του κινδύνου των αμοιβαίων κεφαλαίων. Παράλληλα, στο κεφάλαιο αυτό γίνεται μια αναλυτική παρουσίαση των μοντέλων που αξιολογούν τις ικανότητες των διαχειριστών για επιλεκτικότητα και συγχρονισμό. Το πέμπτο κεφάλαιο αποτελεί την εφαρμογή όλων των παραπάνω τεχνικών σε ένα δείγμα 41 μετοχικών αμοιβαίων κεφαλαίων. Το κεφάλαιο αυτό αποτελεί τον βασικό πυρήνα της εργασίας αυτής αφού αξιολογείται η αποδοτικότητα των αμοιβαίων κεφαλαίων του δείγματος και συγχρόνως επιχειρείται μια υποτυπώδης ταξινόμηση αυτών.