Επενδύσεις στο ΧΑΑ - Τσαλίκης, Βασίλειος (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών, 2006)
Η εργασία αυτή πραγματεύεται την επένδυση στο Χρηματιστήριο Αθηνών με την μορφή τίτλου ιδιοκτησίας, την μετοχή. Στo 1ο Κεφάλαιο της εργασίας αναφέρουμε κάποιες βασικές έννοιες, όπως τι σημαίνει μετοχή και τις κατηγόριες της, άξια των μετοχών (λογιστική αξία μετοχής, ονομαστική αξία μετοχής, χρηματιστηριακή αξία), κίνδυνοι μετοχών και χρηματιστηριακοί δείκτες. Αναφέρουμε κάποιες βασικές πληροφορίες για το Χρηματιστήριο Άξιων (ίδρυση, την λειτουργία του, την εξέλιξη του) όπως και τη σημαίνει χρηματιστηριακή κρίση και πια σημασία έχει για το χρηματιστήριο η λέξη «πρόβλεψη». Στη συνέχεια αναφερόμαστε στο Χρηματιστήριο Παραγώγων Αθηνών. Στο 2ο Κεφάλαιο δίνονται οι βασικοί ορισμοί για το τι είναι τα δικαιώματα και ποια είναι τα είδη τους. Περιγράφονται οι παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η αξία των δικαιωμάτων. Στο 3ο Κεφάλαιο παρουσιάζονται ο Κίνδυνος των Αποδόσεων, η Θεωρία Χαρτοφυλακίου του Ηarry Markowitz, τα Μέτρα Κίνδυνου, ο Κίνδυνος του Χαρτοφυλακίου και η έννοια του Αποτελεσματικού Μετώπου. Στο 4ο Κεφάλαιο παρουσιάζεται το υπόδειγμα Capital Asset Pricing Model (CAPM), γίνεται αναλυτικά η μαθητικοποιημένη παρουσίαση του CAPM. Στο 5ο Κεφάλαιο ακολουθεί μελέτη όπου διερευνάται η ισχύς του υποδείγματος αποτίμησης κεφαλαιακών στοιχείων (CAPM). Στο 6ο Κεφάλαιο παρουσιάζονται συνοπτικά οι αριθμοδείκτες και γίνεται ανάλυση των πιο σημαντικών αριθμοδεικτών. Επίσης βλέπουμε πως εφαρμόζεται η χρηματοοικονομική λογιστική/θεμελιώδη ανάλυση με κύριο σκοπό την παροχή πληροφοριών σε όποιους επιθυμούν να έχουν μια εικόνα της οικονομικής κατάστασης της επιχείρησης πριν προχωρήσουν στην οποιαδήποτε επένδυση στο χρηματιστήριο. Στο 7ο Κεφάλαιο παρουσιάζονται οι πιο σημαντικές μέθοδοι Τεχνικής Ανάλυσης και διάφορα Στατιστικά Μέτρα.