Υπηρεσίες παγκόσμιου ιστού σε περιβάλλον ασύρματων επικοινωνιών : - Αργυρόπουλος, Ιωάννης (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, 2006)
Ο τομέας των κινητών και ασύρματων δικτύων και υπηρεσιών, όπως όλα δείχνουν έχει μπει δυναμικά στην κοινωνία της πληροφορίας, προσφέροντας και μονοπωλώντας ένα μεγάλο πλήθος υπηρεσιών, διεκδικώντας μερίδιο της παγκόσμιας οικονομίας, κινώντας το ενδιαφέρον της επιστήμης της πληροφορικής. Η εργασία αυτή ασχολείται με τις υπηρεσίες παγκοσμίου ιστού σε ασύρματο και κινητό περιβάλλον. Αναλύουμε παλαιότερες και σύγχρονες τεχνολογίες προβολής υπερκειμένου, αρχιτεκτονικές και περιβάλλον δικτύων, ασφάλεια, ηλεκτρονικό εμπόριο, τεχνολογίες εύρεσης τοποθεσίας καθώς και στατιστικά δεδομένα. Εμβαθύνοντας στις υπηρεσίες παγκοσμίου ιστού και διαπιστώνοντας ότι η ετερογένεια στην προβολή υπερκειμένου, δημιουργεί κρίσιμο πρόβλημα στην εξέλιξη του χώρου, οδηγηθήκαμε στην δημιουργία του WiPo Engine. Το WiPo Engine είναι ένα ολοκληρωμένο εργαλείο λογισμικού για mobile portals, που προβάλει δυναμικά περιεχόμενο ιστοσελίδας στον τελικό χρήστη, προσαρμόζοντας το στις δυνατότητες της κινητής συσκευής και του φυλλομετρητή του. Για την ανάπτυξη του, καθορίζουμε μια σημασιολογία που επιτρέπει την σχεδίαση σελίδων σε μια γενική μορφή με τεχνολογία XML, δημιουργούμε μηχανισμούς ανάκτησης των δυνατοτήτων της συσκευής του Client χρησιμοποιώντας την συλλογή ανοιχτού κώδικα WURFL, μηχανισμούς δυναμικής μετατροπής της γενικής σελίδας στην βέλτιστη για τον τελικό χρήστη μορφή, με τεχνολογία PHP, καθώς και εργαλεία για την διατήρηση, έλεγχο και παραμετροποίηση της λειτουργίας του. Επίσης αναπτύσσουμε το WIPO Portal, έναν ιστοχώρο που εκμεταλλεύεται και αναδεικνύει τις δυνατότητες του WiPo Engine.