Σχεδίαση επιτραπέζιου πολυαπτικού διαδραστικού συστήματος και ψηφιακών εργαλείων για την υποστήριξη του αρχιτέκτονα : - Θωμοπούλου, Μαριλού (2013)
Η εργασία αφορά στη σχεδίαση της διεπαφής ενός πολυαπτικού επιτραπέζιου συστήματος για την αντιμετώπιση της προκαταρκτικής συνεργατικής σχεδίασης (collaborative conceptual design) αρχιτεκτονικών έργων. Σύμφωνα με τον Cross (2008) το 70% των σχεδιαστικών αποφάσεων λαμβάνονται στη φάση της προκαταρκτικής σχεδίασης και είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι αυτές είναι οι κρισιμότερες [Wand, Shen, Xie, Neelamkavil & Pardasani, 2002], [Austin, Steele, Mcmillan, Kirby & Spencer, 2001]. Το επιτραπέζιο διαδραστικό σύστημα υποστηρίζει την παραγωγή ιδεών, τη συλλογή δεδομένων, την παρουσίαση και ανάπτυξη ενός έργου, καθώς και την ταυτόχρονη επεξεργασία όλων των προηγούμενων, στο αρχιτεκτονικό γραφείο. Το υπό σχεδίαση σύστημα λειτουργεί ως μέσο επικοινωνίας μεταξύ των συμμετεχόντων, προσφέροντας ποικίλες οπτικές αναπαραστάσεις. Το τελευταίο προσεγγίζεται μέσα από ψηφιακά εργαλεία που βασίζονται στην αρχιτεκτονική μεθοδολογία και αποσκοπεί στη βελτίωση της εμπειρίας των εμπλεκομένων (εργαζόμενοι και πελάτες), ενθαρρύνοντας έτσι τη συνεργασία και τη συμβολή του πελάτη στη σχεδιαστική διεργασία. Στο συγκεκριμένο βιβλίο παρουσιάζεται ένα ψηφιακό εργαλείο το οποίο ονομάζεται "σχεδίαση ιδεών" (idea planner) και αποτελεί ένα από τα πέντε βασικά εργαλεία του συστήματος, τα οποία είναι το πανό έμπνευσης (inspiration board), η μελέτη πεδίου (site analysis), η σχεδίαση ιδεών (idea planner) και οι διαδραστικές πινακίδες (interactive panel). Το σύνολό τους επιχειρεί να υποστηρίξει ολιστικά τον αρχιτέκτονα στον κύκλο ζωής της ανάπτυξης ενός έργου. Η "σχεδίαση ιδεών" όπως δηλώνει και η ονομασία της, προσφέρει δυνατότητες καταγραφής και αποτύπωσης σκέψεων στο αρχικό στάδιο εύρεσης κεντρικής ιδέας - concept, όπου ο αρχιτέκτονας προσδιορίζει τη βάση, τον πυρήνα γύρω από τον οποίο θα εξελιχτεί το έργο του. Η ιδέα προσδιορίζεται μέσα από σκίτσα, διαγράμματα, προσχέδια, τα οποία χαρακτηρίζονται για την ταχύτητα παραγωγής τους, τη μικρή ακρίβεια και την έλλειψη πληρότητάς τους σε σχέση με τα σχέδια που παράγονται στο μετέπειτα στάδιο της αναλυτικής σχεδίασης (detailed design). Η σχεδίαση ιδεών συνδέεται με τα υπόλοιπα εργαλεία της πολυαπτικής εφαρμογής και πιο άμεσα με αυτό του κτηριολογικού προγράμματος, το οποίο ιδανικά παρέχει το αποτέλεσμα-παραδοτέο του, ως μια βάση για την εξέλιξή της από το ομώνυμο εργαλείο.