Σχεδίαση επιτραπέζιου πολυαπτικού διαδραστικού συστήματος και ψηφιακών εργαλείων για την υποστήριξη του αρχιτέκτονα : - Ράλλη, Ολυμπία (2013)
Η εργασία αφορά στη σχεδίαση της διεπαφής ενός πολυαπτικού επιτραπέζιου συστήματος για την αντιμετώπιση της προκαταρκτικής συνεργατικής σχεδίασης (collaborative conceptual design) αρχιτεκτονικών έργων. Σύμφωνα με τον Cross (2008) το 70% των σχεδιαστικών αποφάσεων λαμβάνονται στη φάση της προκαταρκτικής σχεδίασης και είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι αυτές είναι οι κρισιμότερες [Wang, Shen, Xie, Neelamkavil & Pardasani, 2002], [Austin, Steele, Macmillan, Kirby & Spence, 2001]. Το επιτραπέζιο διαδραστικό σύστημα υποστηρίζει την παραγωγή ιδεών, τη συλλογή δεδομένων, την παρουσίαση και ανάπτυξη ενός έργου, καθώς και την ταυτόχρονη επεξεργασία όλων των προηγούμενων, στο αρχιτεκτονικό γραφείο. Το υπό σχεδίαση σύστημα λειτουργεί ως μέσο επικοινωνίας μεταξύ των συμμετεχόντων, προσφέροντας ποικίλες οπτικές αναπαραστάσεις. Το τελευταίο προσεγγίζεται μέσα από ψηφιακά εργαλεία που βασίζονται στην αρχιτεκτονική μεθοδολογία και αποσκοπεί στη βελτίωση της εμπειρίας των εμπλεκομένων (εργαζόμενοι και πελάτες), ενθαρρύνοντας έτσι τη συνεργασία και τη συμβολή του πελάτη στη σχεδιαστική διεργασία. Στο συγκεκριμένο βιβλίο παρουσιάζεται ένα ψηφιακό εργαλείο το οποίο ονομάζεται "κτηριολογικό πρόγραμμα" (building program) και απότελεί ένα από τα πέντε βασικά εργαλεία του συστήματος, τα οποία είναι το πανό έμπνευσης (inspiration board), η μελέτη πεδίου (site analysis), η σχεδίαση ιδεών (idea planner) και οι διαδραστικές πινακίδες (interactive panel). Το σύνολό τους επιχειρεί να υποστηρίξει ολιστικά τον αρχιτέκτονα στον κύκλο ζωής της ανάπτυξης ενός έργου. Το "κτηριολογικό πρόγραμμα", όπως δηλώνει και η ονομασία του, προσφέρει τη δυνατότητα στοιχειοθέτησης των λειτουργιών ενός έργου και δημιουργίας ενός σκελετού των χρήσεων που θα ενταχθούν σε αυτό. Το πρόγραμμα προσδιορίζεται μέσα από την καταγραφή των λειτουργιών σε μια λίστα, η οποία εμπλουτίζεται μέσα από διαγραμματικές απεικονίσεις που περιλαμβάνουν το διάγραμμα φυσαλίδων (bubble diagram), το κατακόρυφο (tower diagram) και το αξονομετρικό διάγραμμα (axonometric diagram). Με το εργαλείο αυτό οπτικοποιείται το σύνολο των λειτουργιών και δηλώνονται σχέσεις μεταξύ αυτών, οι οποίες θέτουν τις βάσεις για την ανάπτυξη της κεντρικής ιδέας (concept) του έργου. Το κτηριολογικό πρόγραμμα συνδέεται με τα υπόλοιπα εργαλεία της πολυαπτικής εφαρμογής και πιο άμεσα με αυτό της σχεδίασης ιδεών, το οποίο ιδανικά συμπληρώνει και εξελίσσει το αποτέλεσμα-παραδοτέο που δημιουργείται από το ομώνυμο εργαλείο. Με αυτόν τον τρόπο ενδυναμώνεται η σημασία του, καθώς αποτελεί τη βάση για την εξέλιξη των σχεδίων στο μετέπειτα στάδιο της αναλυτικής σχεδίασης (detailed design)