Σχεδίαση συστήματος συναισθηματικής έκφρασης σε νοσοκομείο παίδων (ηλικία 5-15) : - Σαββάκη, Καλλιόπη (2013)
Η νοσηλεία ενός παιδιού σε νοσοκομειακό θάλαμο είναι για τα παιδιά μια δυσάρεστη εμπειρία. Ο χώρος του νοσοκομείου φαίνεται να προκαλεί φόβο και έκπληξη ενώ η διαμονή τους σε αυτόν διαταράσσει την καθημερινότητά τους και τα φέρνει αντιμέτωπα με συναισθήματα αμηχανίας και ανασφάλειας δυσχαιρένοντας τη διαδικασία ίασής τους. Η φιλοξενία σε ένα νοσοκομειακό θάλαμο περιλαμβάνει από μικρές διαμονές 1-3 ημέρες μέχρι και μεγάλες διαμονές που μπορεί να διαρκούν μήνα. Ειδικά στην τελευταία περίπτωση και καθότι είναι ευρέως αναγνωρισμένη η θεραπευτική επιρροή της ψυχολογικής ευεξίας κρίνεται αναγκαία η παροχή υπηρεσιών στοχευμένης ψυχολογικής υποστήριξης. Οι βασικοι στόχοι της συναισθηματικής στήριξης ενός παιδιού είναι αφενός η κάλυψη των συναισθηματικών του αναγκών και αφετέρου η βελτίωση των αντιδράσεων στα αρνητικά συναισθήματα που συνοδεύουν την επίσκεψη αυτή. Έτσι η εργασία αυτή πραγματεύεται τη σχεδίαση ενός υλικού προϊόντος ή συστήματος με στόχο την υποβοήθηση της συναισθηματικής έκφρασης των παιδιών, της μεταξύ τους αλληλεπίδρασης καθώς και την ενίσχυση του ρόλου του γονέα στη διαδικασία νοσηλείας. Όλα αυτά με τη σειρά τους συνθέτουν την έννοια του θεραπευτικού περιβάλλοντος και καλύπτουν τις συναισθηματικές ανάγκες τόσο των παιδιών όσο και των γονέων κατά τη διάρκεια μιας εκτεταμένης νοσηλείας.