Αξιοποίηση εικονικών κόσμων με την προσέγγιση παιχνιδιού στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση : - Παππά, Μαριάννα (2013)
Η σύγχρονη εκπαίδευση επηρεάζεται από τις τάσεις της εποχής και προσαρμόζεται στις σύγχρονες ανάγκες των μαθητών. Ακολουθούνται νέες διδακτικές θεωρίες και τεχνικές που βασίζονται στην ιδέα ότι κάθε άτομο κατασκευάζει τα δικά του νοήματα για τον κόσμο γύρω του και συμμετέχει ενεργά στη διαδικασία μάθησής του και δίνεται σημασία στην κοινωνική αλληλεπίδραση και τη συνεργασία. Βασικές αρχές της σύγχρονης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι η διαθεματική προσέγγιση, η βιωματική μαθηση και η μάθηση μέσω επίλυσης προβλημάτων ή μέσω σχεδίων δράσης. Προκειμένου να υποστηριχθούν οι αρχές αυτές στο σύγχρονο σχολικό πλαίσιο εισάγονται στα σχολεία νέα τεχνολογικά μέσα που συνοψίζονται κάτω από τον όρο Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνίας. Το εκπαιδευτικό λογισμικό που αναπτύσσεται περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εκπαιδευτικά παιχνίδια, προσομοιώσεις καθώς και εικονιά περιβάλλοντα και φαίνεται να έχει θετικά αποτελέσματα για τη μάθηση. Τα εικονικά περιβάλλοντα συγκεκριμένα έχουν πολλά πλεονεκτήματα έναντι των άλλων εφαρμογών, γιατί επιτρέπουν στο χρήστη να εμβυθιστεί στο περιβάλλον και να αποκτήσει εμπειρίες που θα ήταν επικίνδυνο ή αδύνατο να αποκτήσει στον πραγματικό κόσμο. Επίσης, τα εικονικά περιβάλλοντα με προσέγγιση παιχνιδιού ωθούν τους μαθητές να αποκτήσουν κίνητρα, γιατί συνδυάζουν τη μάθηση με τη διασκέδαση. Σύμφωνα με ερευνητές οι δυνατότητες αυτών των περιβαλλόντων και οι εμπειρίες που προσφέρουν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για τη διδασκαλία των επιστημών όπου απαιτείται η κατανόηση πολύπλοκων για τους μαθητές θεμάτων. Στόχος λοιπόν της εργασίας αυτής είναι η μελέτη της σύγχρονης πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, της διδασκαλίας της φυσικής και των εκπαιδευτικών εικονικών περιβαλλόντων και η σχεδίαση ενός εκπαιδευτικού παιχνιδιού σε εικονικό περιβάλλον που θα βασίζεται στις σύγχρονες θεωρίες μάθησης και θα υποστηρίζει τη διδασκαλία της φυσικής στις τάξεις του δημοτικού.