Χρήσεις των έξυπνων υλικών στην κλωστουφαντουργία : - Παπαδομανωλάκη, Αικατερίνη (2013)
Το ενδιαφέρον για τα λεγόμενα "έξυπνα" υλικά έχει αυξηθεί ραγδαία από τα τέλη του 1980 και πρόσφατα δημιουργήθηκε μία νέα κατηγορία υλικών που αναφέρεται σε αυτά, καθώς όλο και περισσότερες είναι η εργαρμογές τους σε διάφορους κλάδους. Πρόκειται για υλικά τα οποία διαισθάνονται και ανταποκρίνονται με έναν ελεγχόμενο ή προκαθορισμένο τρόπο σε ερεθίσματα του περιβάλλοντος, που διατυπώνονται με μηχανικές, θερμικές, μαγνητικές και άλλες μορφές. Οι αποκρίσεις των έξυπνων υλικών ποικίλουν και μπορεί να είναι ορατές και άμεσες (π.χ. αλλαγή στο σχήμα) ή αόρατες και έμμεσες (π.χ. αλλαγές σε μοριακό επίπεδο). Η διέγερση των έξυπνων υλικών μπορεί να προκληθεί από αύξηση θερμοκρασίας, επιβολή τάσης, έκθεση σε ηλεκτρικό ή μαγνητικό πεδίο, αλλαγή του pH ή ακόμα και έκθεση στο φως. Άλλες ονομασίες που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν τα υλικά αυτά περιλαμβάνουν τους όρους ευφυή, αυτοπροσαρμοζόμενα, πολύ-λειτουργικά. Η παρούσα διπλωματική εργασία κάνει μία βιβλιογραφική ανασκόπηση των έξυπνων υλικών και πιο συγκεκριμένα ασχολείται με το μηχανισμό τους, τις μηχανικές τους ιδιότητες και τα πεδία εφαρμογών τους, με συγκεκριμένα παραδείγματα. Η μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στον τομέα της κλωστουφαντουργίας και στις εφαρμογές των υλικών αυτών εκεί, ενώ αναλύονται οι μέθοδοι και οοι τεχνικές που χρησιμοποιούνται για την ενσωμάτωσή τους στη δομή του υφάσματος. Ο τελικός στόχος της εργασίας είναι να καταλήξει στην ανάπτυξη ενός σχεδιαστικού σεναρίου και με βάση τη βιβλιογραφική έρευνα να παρατεθούν σχεδιαστικές προδιαγραφές για μια κλωστουφαντουργική εφαρμογή που κάνει χρήση των έξυπνων. Πιο συγκεκριμένα, θα μοντελοποιηθεί μία κουρτίνα που θα ενσωματώνει στη δομή της μορφομνήμονα υλικά. Για αυτό το λόγω θα διαχωρίζεται από τις συμβατικές κουρτίνες, καθώς τα μορφομνήμονα υλικά αποκρινόμενα στις αλλαγές της θερμοκρασίας, θα της προσδίδουν νέες ιδιότητες, όπως για παράδειγμα κινητικότητα, αυτοπροσαρμογή μήκους κ.ά. Η βασική ιδέα θέλει το τελικό προϊόν να είναι εξίσου λειτουργικό όσο και αισθητικά καλαίσθητο.