Μελέτη φωτισμού και αξιολόγηση συστήματος φωτισμού στην καμπίνα επιβατικού αεροσκάφους με στόχο την άνεση του επιβάτη : - Κατσένη, Αγάθη (2013)
Σε μία πτήση, οι επιβάτες κάθονται αρκετές ώρες στην ίδια θέση, εκτελώντας περιορισμένες κινήσεις, εκτίθενται συχνά σε διαφορετικά είδη θορύβου, κραδασμών, δυσάρεστες θερμοκρασίες, συνθήκες που μπορεί να τους οδηγήσουν σε πρώιμο στρες. Η ποιότητα φωτισμού είναι ακόμη ένα στοιχείο που συμβάλλει στη δυσφορία του επιβάτη, τόσο ο άμεσος φωτισμός (για ανάγνωση) όσο και ο έμμεσος φωτισμός (περιβάλλον). Για την κατανόηση της επίδρασης του φωτισμού, αναλύονται οι ιδιότητες και οι τύποι φωτισμού που διαμορφώνουν έναν εσωτερικό χώρο. Επίσης, λαμβάνονται υπόψη παράγοντες που θεωρούνται αλληλένδετοι και επηρεάζουν την άνεση του επιβάτη όπως, η αισθητική των χρωμάτων και οι ψυχολογικές επιπτώσεις του φωτισμού. Τέλος, για τον προσδιορισμό της επιρροής του φωτισμού που δημιουργεί ευεξία στον επιβατικό χώρο, καθορίζονται οι πτυχές του φωτισμού που καθιστούν ενα πιο ευχάριστο αεροπορικό ταξίδι.