Αξιολόγηση της ποιότητας των υπηρεσιών στην εστίαση : - Θανοπούλου, Σεβαστή (2013)
Στην παρούσα εργασία μελετώνται οι έννοιες της σχεδίασης των υπηρεσιών, της ποιότητας των υπηρεσιών και της αξιολόγησής τους με ιδιαίτερη έμφαση στις υπηρεσίες της εστίασης. Λαμβάνει χώρα εκτενής βιβλιογραφική μελέτη σε σχέση με την ποιότητα των υπηρεσιών και παρουσιάζονται συνοπτικά τα πιο διαδεδομένα μοντέλα αξιολόγησης της ποιότητας. Στη συνέχεια παρουσιάζεται μελέτη περίπτωσης όπου με βάση τα παραπάνω μοντέλα διατυπώνεται κατάλληλο ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση Ιταλικού εστιατορίου.