Επιπτώσεις πληροφορικής και συμπληρωματικών παραγόντων στις επιδόσεις των ελληνικών επιχειρήσεων : - Μιχαηλίδου, Φωτεινή (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, 2006)
Ένα από τα προβλήματα που απασχόλησε έντονα και συνεχίζει να απασχολεί τους επιστήμονες τουλάχιστον κατά την διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, είναι εάν η τεχνολογία της πληροφορικής και των επικοινωνιών συμβάλλει στην αύξηση της παραγωγικότητας. Παρά τις μεγάλες επενδύσεις των ανεπτυγμένων χωρών στην πληροφορική και τα δίκτυα, δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο εάν οι επενδύσεις αυτού του είδους συνεισφέρουν θετικά την αποδοτικότητα των επιχειρήσεων. Ενώ οι θεωρητικές προσεγγίσεις και η πίστη των επιχειρηματιών είναι προς την κατεύθυνση ύπαρξης θετικής συσχέτισης ανάμεσα στην επένδυση σε πληροφορική και δίκτυα και βελτιωμένων οικονομικών αποτελεσμάτων, τα ευρήματα των επιστημονικών μελετών αλληλοσυγκρούονται (παράδοξο παραγωγικότητας). Οι τελευταίες χρονικά μελέτες δίνουν ένα τόνο αισιοδοξίας. Η παρούσα μελέτη επικεντρώνεται στις έρευνες που έδειξαν θετικά αποτελέσματα και παρέχει στοιχεία προς την ίδια κατεύθυνση.