Συστήματα peer to peer : - Αλεξάνδρου, Φώτης (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, 2006)
Η τεχνολογία peer to peer αποτελεί την πλέον υποσχόμενη μορφή του διαδικτύου,καθώς δίνει τη δυνατότητα σε διαμοιρασμένους ομότιμους κόμβους να μοιραστούν πόρους, όπως υπολογιστική ισχύ και αρχεία. Εισάγοντας τους κόμβους αυτούς σε ένα πλήρες κατανεμημένο περιβάλλον και χρησιμοποιώντας απευθείας συνδέσεις μεταξύ τους, καθιστά μη αναγκαία την ύπαρξη κάποιου κεντρικού εξυπηρέτη. Βασικό μειονέκτημα των συστημάτων αυτών, όμως, αποτελεί το γεγονός πως οι κόμβοι είναι άναρχα συνδεδεμένοι μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να μην είναι αξιόπιστη η ανταλλαγή πόρων.Αρκετές μελέτες και μέθοδοι έχουν αναπτυχθεί, έτσι ώστε η ανταλλαγή των πόρων να γίνεται με το βέλτιστο δυνατό τρόπο. Δύο από τις κύριες τεχνολογίες στις οποίες βασίζεται η μελέτη αυτή, είναι τα Semantic Overlay Networks και τα Routing Indices(ευρετήρια δρομολόγησης). Η εφαρμογή P2P SON καλείται να συνδυάσει τις δύο αυτές τεχνολογίες, δρομολογώντας έτσι την αναζήτηση πάντα στο καλύτερο δυνατό μονοπάτι και μειώνοντας το κόστος της αναζήτησης σε μηνύματα και χρόνο.