Περιορισμοί στη χρήση του Odds Ratio (λόγου συμπληρωματικών πιθανοτήτων) στην αξιολόγηση διαγνωστικών ελέγχων : - Κεκάτου, Ευθαλία (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών, 2006)
Ένας παράγοντας κινδύνου που αποδεικνύεται να σχετίζεται με την εμφάνιση κάποιας ασθένειας συχνά θεωρείται αποτελεσματικό μέτρο για τον χαρακτηρισμό των ατόμων όσον αφορά την παρούσα ή μελλοντική κατάσταση τους. Παρόλα αυτά προκειμένου το συγκεκριμένο συμπέρασμα να είναι πραγματικό απαιτεί το μέγεθος του odds ratio να είναι τόσο μεγάλο που σπάνια συναντάμε σε επιδημιολογικές μελέτες. Αποδεικνύεται λοιπόν πως ένα μοναδικό μέτρο συσχέτισης όπως το odds ratio δεν περιγράφει επαρκώς την ικανότητα ενός ελέγχου να προβλέψει την ασθένεια ανάμεσα στα άτομα.Αντιθέτως υπάρχουν καταλληλότερες τεχνικές.