Automated software evaluation of cryptographic algorithms against side channel attacks : - Πυτιρίγκας, Ευριπίδης (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, 2006)
Σκοπός της παρούσας πτυχιακής είναι η δημιουργία ενός αυτοματοποιημένου εργαλείου για την εξέταση κρυπτογραφικών αλγορίθμων ενάντια σε επιθέσεις τύπου Side Channel Attack. Παράλληλα προσφέρει στον προγραμματιστή την δυνατότητα να επέμβει σε παραγματικό χρόνο στον κώδικά του ώστε να τον βελτιστοποιήσει.Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια εισαγωγή σε βασικές έννοιες των επιθέσεων Side Channel. Παράλληλα δίνεται ο ορισμός τους και το γενικό πλαίσιο λειτουργίας τους. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύονται τα βασικότερα είδη επιθέσεων και παραθέτονται και σχετικά παραδείγματα. Συγκεκριμένα παρουσιάζουμε τις επιθέσεις τύπου Timing, Power και Fault καθώς και κάποιες επιμέρους κατηγορίες τους, όπου αυτό είναι εφαρμόσιμο. Στο τρίτο κεφάλαιο παραθέτουμε την λογική των μέτρων αντιμετώπισης αυτών των επιθέσεων καθώς και μερικές βασικές κατευθυντήριες γραμμές και πρακτικά παραδείγματα εφαρμογής αυτών των μέτρων. Στο τέταρτο κεφάλαιο αναλύουμε την εφαρμογή που δημιουργήσαμε. Σε πρώτο στάδιο παραθέτουμε κάποιες βασικές θεωρητικές αρχές σχετικές με την εξομοίωση και τις παραδοχές που υϊόθετήσαμε. Σε δεύτερο επίπεδο παραθέτουμε τα εργαλεία ανάπτυξης καθώς και το περιβάλλον λειτουργίας. Τέλος αναλύουμε, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό, τις λειτουργίες της εφαρμογής καθώς και τα παραγώμενα αποτελέσματα. Στο πέμπτο κεφάλαιο δίνουμε τα συμπεράσματα τις εργασίας μας και περιγράφουμε τους λόγους για τους οποίους φτάσαμε σε αυτά. Τέλος, στο έκτο κεφάλαιο δίνουμε κάποιες κύριες κατευθύνσεις ως προς την πορεία που θα μπορούσε να ακολουθήσει η εφαρμογή ώστε να καλύψει ένα μεγαλύτερο πλήθος περιπτώσεων επιθέσεων. Παράλληλα επιχειρούμε και κάποιες υποθέσεις ως προς αυτήν την κατεύθυνση.