Διερεύνηση και σύγκριση των μεθόδων cluster και fuzzy cluster ανάλυση : - Νάκου, Χριστίνα (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών-Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών, 2006)
Στο πρώτο μέρος αναλύεται η cluster ανάλυση με την βοήθεια της Ιεραρχικής ανάλυσης σε συστάδες και της ανάλυσης σε συστάδες Κ μέσων. Με την βοήθεια των παραδειγμάτων γίνονται κατανοητές και οι δύο μέθοδοι. Στο δεύτερο μέρος βλέπουμε κάποια πράγματα της Fuzzy, μια πρόσφατα αναπτυσσόμενη θεωρία στα μαθηματικά με πολλές εφαρμογές. Εδώ συγκεκριμένα αναλύονται οι συστάδες fuzzy. Η εργασία τελειώνει με την συσχέτιση των δύο μεθόδων ομαδοποίησης με την βοήθεια παραδείγματος με αυτοκίνητα.