Ηλικία συνταξιοδότησης σε προγράμματα καθορισμένης παροχής : - Ευσταθίου, Σεβαστή (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Στατιστικής και Αναλογιστικών Χρηματοοιοκονομικών Μαθηματικών, 2006)
Στην συγκεκριμένη εργασία γίνεται μια προσπάθεια να αναζητηθεί λύση σε ένα απο τα ερωτήματα που βρίσκονται τον τελευταίο καιρό στο επίκεντρο τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς . Το ερωτήμα είναι "Πρέπει να αυξηθεί το όριο της ηλίκίας συνταξιοδότησης;"Η εκτίμηση γίνεται με την βοήθεια ενός μοντέλου που παρουσίασν για τον Καναδά οι Brown και Iglesias ,και το οποίο βασίζεται στην μέτρηση ενός δείκτη Αναλογία Εξάρτησης Δαπανών Εργατικού Δυναμικού (Labor Force Dependency Ratio ,L.F.E.D.R) που ορίστηκε για το σκοπό αυτό .Αυτός ο δείκτης στηρίζεται στο εργατικό δυναμικό, την νεολαία (νέοι ηλικίας 0 -19 ετών ), τους ανέργους και τους ηλικιωμένους.. Με βάση το συγκεκριμένο μοντέλο θα προσπαθήσουμε να προσεγγίσουμε, όσο αυτό είναι δυνατό, την μελλοντική κίνηση του εν λόγω δείκτη. Ποια θα είναι η μελλοντική του πορεία αν μεταβληθεί κάποια παράμετρος (όριο ηλικίας συνταξιοδότησης,ανεργία, παροχές ) και ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από αυτές τις μεταβολές; Το παραπάνω πρότυπο θα χρησιμοποιηθεί για το σύνολο του πληθυσμού των ετών 1998-2030, αλλά και για κάθε φύλο χωριστά για τις ίδιες χρονολογίες. Η παρούσα μελέτη υποστηρίζει μια ελαφρώς επιμήκυνση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης μεταξύ των ηλικιών 65 και 69 ετών.