La strada - Fellini, Federico; Quinn, Anthony, 1915-2001; Masina, Giulietta; Basehart, Richard, 1914-1984 (Federico Fellini collection, 1954)
Ο τσιγγάνος Τζαμπανό γυρνά στα χωριά και εμφανίζεται στις πλατείες, καταπίνοντας φωτιές και σπάζοντας αλυσίδες, επιδεικνύοντας την σωματική του ρώμη. Από μια φτωχή αγρότισσα με πολλά παιδιά, αγοράζει την κόρη της Τζελσομίνα, αφελή και αθώα, για να την χρησιμοποιήσει ως βοηθό του. Θα την κάνει ερωμένη του με την βία και η Τζελσομίνα, πλάσμα ευαίσθητο, θα προσπαθήσει να δραπετεύσει, γιατί ο Τζαμπανό, βάναυσος και άξεστος την κακομεταχειρίζεται. Θα καταλήξουν σ' ένα τσίρκο όπου η Τζελσομίνα ερωτεύεται τον Τρελό, περιπλανώμενος θεατρίνος κι αυτός, αλλά ευαίσθητος κι ευγενικός, ακριβώς το αντίθετο από τον Τζαμπανό. Σε μία φιλονικία ανάμεσά τους ο Τζαμπανό, ίσως και άθελά του, σκοτώνει το Τρελό, γεγονός που ταράζει βαθιά την Τζελσομίνα που τώρα πια ζει με την ανάμνησή του. Ο Τζαμπανό την εγκαταλείπει συνεχίζοντας την περιπλάνησή του και φοβούμενος μήπως συλληφθεί. Μετα από καιρό ανακαλύπτει τυχαία ότι η Τζελσομίνα έχει πεθάνει και ξαφνικά συνειδοτοποεί την μοναξιά του μόνος και εγκαταλελειμμένος κλαιει και θρηνεί σε μια έρημη παραλία.