Accattone - Pasolini, Pier Paolo, 1922-1975; Pasolini, Pier Paolo, 1922-1975; Citti, Franco; Pasut, Franca; Corsini, Silvana (Classic films library, 2003)
Η πρώτη ταινία του Pasolini είναι μια οδυνηρά ρεαλιστική μελέτη ενός προαγωγού στη Ρώμη. Ο Vittorio Accattone δεν έχει δουλέψει ποτέ, ούτε μια ημέρα στη ζωή του, και ζει παρασιτικά, με τα χρήματα που κερδίζει, πουλώντας το κορμί της, ο θηλυκός σύντροφός του, Maddalena. Αλλά η σύλληψη της από την αστυνομία, σηματοδοτεί την πτώση του και το τέλος της ευδαιμονίας του. Πεινασμένος κι απελπισμένος, ικετεύει στις εκκλησίες και επισκέπτεται ακόμη και την σύζυγο και το γιο του, που τους έχει εγκαταλείψει. Όταν η Στέλλα, ένας καλός και απίστευτα αθώος άνθρωπος, μπαίνει στη ζωή του, ο Accatone προσπαθεί να βρει έναν τρόπο, τίμιο για να επαναφέρει την καλή τύχη και να βρεί τον ίσιο δρόμο...