Atanarjuat - Kunuk, Zacharias; Ungalaq, Natar, 1959-; Ivalu, Sylvia; Arnatsiaq, Peter Henry (Art free Entertainment, 2003)
Η ταινία είναι βασισμένη σε έναν αρχαίο, Ινουιτικό μύθο, ο οποίος λαμβάνει χώρα στην ανατολική, αρκτική ερημιά, κοντά στο Ιγκλουλίκ, στην αυγή της πρώτης χιλιετίας. Μετά την δολοφονία του αρχηγού του καταυλισμού, ο νέος αρχηγός Σαουρί, κακομεταχειρίζεται και γελοιοποιεί τον παλιό του αντίπαλο Τουλιμάκ. Τα χρόνια περνάνε και η δύναμη αρχίζει να αλλάζει χέρια όταν, ο αγανακτισμένος Τουλιμάκ έχει αποκτήσει δύο γιους τον Αμακουάκ, τον "Δυνατό" και τον Αταναρχουάτ, τον "Γρήγορο Δρομέα". Καθώς είναι οι καλύτεροι κυνηγοί του καταυλισμού, προκαλούν ζήλια και οργή στον αντίζηλό τους, Όκι, τον κακόψυγο γιο του αρχηγού Σαουρί. Όταν ο "Γρήγορος Δρομέας" κατακτά την μέλλουσα νύφη του Όκι, την πανέμορφη Ατουάτ, ο Όκι συνωμοτεί να δολοφονήσει τα αδέλφια...