Μελέτη, επεξεργασία και υλοποίηση σημάτων μέσω επικοινωνιακών συστημάτων κοντινού πεδίου (Near-Field Communications - NFC) : - Μπαζάκας, Αθανάσιος (2013)
Η παρούσα διπλωματική παρουσιάζει θέματα που αφορούν την τεχνολογία επικοινωνίας κοντινού πεδίου NFC (Near Field Communication), η οποία καθημερινά κερδίζει έδαφος σε εφαρμογές καθημερινότητας, κυρίως ηλεκτρονικών πληρωμών με χρήση του κινητού τηλεφώνου, λόγω της απλότητας της στην εφαρμογή. Επιπλέον παρουσιάζει τεχνικές λεπτομέρειες της τεχνολογίας NFC, όπως το φυσικό επίπεδο, διαμορφώσεις και κωδικοποιήσεις που χρησιμοποιούνται, τα πρωτόκολλα (LLCP, SNEP) που χρησιμοποιούνται για την ανταλλαγή των δεδομένων (NDEF) μεταξύ δύο συσκευών που διαθέτουν αυτή την δυνατότητα.Στο πλαίσιο αυτής της διπλωματικής, υλοποιήθηκε και μία προσομοίωση ενός συστήματος πληρωμής με χρήση αυτής της τεχνολογίας, που περιλαμβάνει τρεις οντότητες, δύο υπολογιστές και ένα κινητό τηλέφωνο. Η χρήση της τεχνολογίας NFC για ανταλλαγή δεδομένων, υλοποιήθηκε ανάμεσα στο κινητό τηλέφωνο και στον ένα υπολογιστή, που του δόθηκε η δυνατότητα με τη χρήση ενός σετ ανάπτυξης εφαρμογών (SDK), που περιείχε ένα αναγνώστη ανάγνωσης / εγγραφής έξυπνων καρτών (ACR122U). Το λειτουργικό σύστημα του κινητού τηλεφώνου είναι το Android OS της Google, όπου και αναπτύχθηκε η εφαρμογή με όνομα «ToPayGO!». Ο λόγος που επιλέχθηκε το Android OS είναι επειδή παρέχει πλήρη υποστήριξη, με βιβλιοθήκες, στη χρήση της τεχνολογίας NFC.