Pairs Trading : - Παπαρροδόπουλος, Σπυρίδων (2013)
H στρατηγική συναλλαγής ζευγών στηρίζεται στην αξιοποίηση ευκαιριών arbitrage που παρουσιάζονται εξαιτίας προσωρινών αποκλίσεων μεταξύ των τιμών δυο περιουσιακών στοιχείων (μετοχών) κατά την διάρκεια μιας σχέσης μακροχρόνιας τιμολογιακής ισορροπίας.Όταν συμβαίνει κάτι τέτοιο, η μια μετοχή είναι υπερτιμημένη σε σχέση με την άλλη και το κέρδος της στρατηγικής προκύπτει από τις βραχυπρόθεσμες αποκλίσεις των τιμών των δυο μετοχών. Καθώς το κέρδος δεν εξαρτάται από την κίνηση της αγοράς, η στρατηγική pairs trading αποτελεί μια επενδυτική στρατηγική ουδέτερης αγοράς.Η παρούσα εργασία επικεντρώνεται στην μέθοδο της συνολοκλήρωσης. Στο πλαίσιο της στρατηγικής pairs trading, η συνολοκλήρωση ενσωματώνει την επιστροφή στο μέσο που αποτελεί την πιο σημαντική στατιστική σχέση για την επιτυχή υλοποίησή της. Εάν η αξία ενός χαρτοφυλακίου είναι γνωστό ότι παρουσιάζει διακυμάνσεις γύρω από μια τιμή ισορροπίας, τότε οποιαδήποτε απόκλιση από την τιμή αυτή μπορεί να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης.