Ηλεκτρονικά παιχνίδια στην εκπαίδευση = - Μανιάτη, Ειρήνη (2012)
Τα ηλεκτρονικά παιχνίδια αποτελούν πόλο έλξης για εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Αυτό δεν θα μπορούσε να μην έχει απασχολήσει τους παιδαγωγούς και ερευνητές σε θέματα Παιδαγωγικής. Στην παρούσα εργασία γίνεται παρουσίαση των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και του θεωρητικού πλαισίου εισαγωγής τους στην εκπαιδευτική διαδικασία. Στόχος είναι να μελετηθεί η χρησιμότητα των εκπαιδευτικών παιχνιδιών και τα αίτια που κάνουν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια τόσο προσιτά στους ανθρώπους ανεξαρτήτως ηλικίας. Την εικόνα της χρησιμότητας των ηλεκτρονικών παιχνιδιών συμπληρώνει η Θεωρία Κινήτρων, όπου παρουσιάζει την βαθύτερη ερμηνεία των κινήτρων που κάνουν τους εκπαιδευόμενους να εμπλέκονται στα περιβάλλοντα μάθησης. Ταυτόχρονα, ερμηνεύεται μέσω των κινήτρων η έλξη που ασκούν στους νέους τα ηλεκτρονικά και πως τα κίνητρα μάθησης είναι καθοριστικής σημασίας για τη μελέτη των γνωστικών αντικειμένων. Επιπλέον, το μωσαϊκό της μελέτης ολοκληρώνεται με την παράδοση των απαραίτητων κριτηρίων που θα πρέπει να ικανοποιεί ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι για να είναι εκπαιδευτικό, να είναι προσιτό στους μαθητές και να μπορεί το παιχνίδι μέσα από το σχεδιασμό και τη δομή να συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση της τάξης . Παράλληλα , παρουσιάζεται και μια άλλη εκπαιδευτική προσέγγιση , αυτή της δημιουργίας ηλεκτρονικών παιχνιδιών με προγραμματισμό που χρησιμοποιεί μαθηματικό υπόβαθρο, όπως αυτό της Άλγεβρας. Τέλος ,προβάλλεται και άλλη μια χρησιμότητα της αξιοποίησης τους , που είναι η συμβολή τους στην ειδική αγωγή και την αντιμετώπιση των μαθησιακών δυσκολιών.