Προσαρμογή και εμπλουτισμός λειτουργικότητας συστήματος διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων με χρήση εσωτερικής γλώσσας προγραμματισμού : - Κυριακού, Ανδρονίκη (2012)
Τα σύγχρονα συστήματα επιχειρησιακών πόρων(Enterprise Resource Planning - ERP) παρέχουν εκτενή λειτουργικότητα (functionality), η οποία έχει τη μορφή ενός συνόλου δυνατοτήτων που παρέχονται σους χρήστες για την εκτέλεση διαφόρων επιχειρησιακών πόρων (π.χ. διαχείριση παραγγελιών και προμηθειών, λογιστική, διαχείριση αποθηκών και αποθεμάτων, προγραμματισμός και παρακολούθηση παραγωγής, κ.λ.π.). Όμως συχνά οι επιχειρήσεις χρειάζονται προσαρμογές και εμπλουτισμό λειτουργικότητας, ώστε να καλυφθούν ειδικές ανάγκες, οι οποίες δεν είναι δυνατόν να καλυφθούν μέσω αλλαγών παραμετροποίησης, πράγμα το οποίο καθιστά αναγκαία την πραγματοποίηση παρεμβάσεων προγραμματιστικού επιπέδου (=παρεμβάσεις σε επίπεδο κώδικα του συστηματος διαχείρισης επιχειρησιακών πόρων).Προς την κατεύθυνση αυτή στη διπλωματική αυτή εργασία αναλύεται η εσωτερική γλώσσα προγραμματισμού του ERP συστήματος Microsoft Navision, και στη συνέχεια πραγματοποιείται η αρχική εγκατάσταση του συστήματος για μια εταιρία και γίνεται παραμετροποίηση της αξιοποιώντας τις δυνατότητες που παρέχει το Microsoft Navision. Ακολούθως για πραγματοποίηση τροποποιήσεων και εμπλουτισμό λειτουργικότητας που δεν είναι δυνατές από την παραμετροποίηση χρησιμοποιείται η εσωτερική γλώσσα προγραμματισμού. Συγκεκριμένα με βάση τη γλώσσα αυτή πραγματοποιείται δημιουργία νέας μορφής τιμολογίου, καρτέλας λογαριασμών, ισοζυγίου και αναφορών ενηλικίωσης εισπρακτέων και πληρωτέων λογαριασμών. Τέλος, εξάγονται μια σειρά συμπερασμάτων όσον αφορά τη δυνατότητα εμπλουτισμού της λειτουργικότητας τόσο μέσω της C/SIDE όσο και μέσω του περιβάλλοντος παραμετροποίησης του Microsoft Navision.