Μοντέλα παλινδρόμησης για το σχετικό ρίσκο : - Μαυρομουστάκη, Αναστασία (Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Τμήμα Στατιστικής & Αναλογιστικών Χρηματοοικονομικών Μαθηματικών, 2006)
Τα Γενικευμένα Γραμμικά Μοντέλα είναι πλέον ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα στατιστικά εργαλεία στην εφαρμοσμένη Στατιστική. Επεκτείνουν την ανάλυση παλινδρόμησης σε μία μεγαλύτερη κλάση προβλημάτων που αφορούν την σχέση μεταξύ μίας απόκρισης και μίας ή περισσοτέρων επεξηγηματικών μεταβλητών. Για παράδειγμα, σε μία κατάσταση στην οποία ένας ασθενής ακολουθεί μία τυπική θεραπεία, θα μπορούσαμε να εξετάσουμε την πιθανότητα επιτυχίας να εξαρτάται από την ηλικία του ασθενή, το βάρος του, την πίεση του αίματος και άλλους παράγοντες. Οι επιδημιολογικές και κλινικές έρευνας κατά ένα μεγάλο ποσοστό βασίζονται στον υπολογισμό του κινδύνου. Όταν η μεταβλητή απόκρισης του ενδιαφέροντος μας είναι δίτιμη, ένα εργαλείο διαδεδομένο για τον υπολογισμό του κινδύνου έκθεσης ή του οφέλους της μίας θεραπείας είναι ένα μοντέλο λογιστικής παλινδρόμησης, το οποίο καταλήγει απευθείας σε ένα εκτιμώμενο OR προσαρμοσμένο για τις επιδράσεις των συμμεταβλητών. Όταν η πιθανότητα του αποτελέσματος είναι μικρή και οι κίνδυνοι αναφοράς των υποομάδων είναι σχετικά σταθεροί, η διαφορά μεταξύ του OR και του RR είναι αμελητέα. Εντούτοις, η εκτεταμένη συζήτηση σε πολύ από την βιβλιογραφία έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το RR προτιμάται από το OR στις περισσότερες προδρομικές έρευνες. Για την απευθείας εκτίμηση του RR συνήθως προτείνονται η Διωνυμική και η Poisson παλινδρόμηση. Η παρούσα εργασία αποτελεί μία αναλυτική καταγραφή των μεθόδων εκτίμησης του RR για τα διάφορα μοντέλα παλινδρόμησης. Γίνεται μία εκτενής αναφορά στα βασικότερα είδη των Γενικευμένων Γραμμικών Μοντέλων και παρουσιάζονται κάποια ενδεικτικά παραδείγματα. Τέλος γίνεται ανάλυση ιατρικών δεδομένων που αφορούν την πρωτοπαθή χολική κύρωση του ύπατος, με τρεις διαφορετικές μεθόδους οι οποίες συγκρίνονται μεταξύ τους. Για το υπολογιστικό μέρος της εργασίας χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πακέτο S-Plus 2000, ενώ το σετ των δεδομένων είναι διαθέσιμο σε cd.