Διαδικτυακές εφαρμογές ανοιχτών δεδομένων για την ελληνική δημόσια διοίκηση : - Σούμπλης, Δημήτριος (2012)
Η σημερινή εποχή διακρίνεται από την ευρεία χρήση των τεχνολογικών καινοτομιών και την εδραίωσή τους σε κάθε συναλλαγή του πολίτη με το κράτος. Από την πλευρά του, ο πολίτης, καθώς έχει άμεση, εύκολη και ελεύθερη πρόσβαση σε όποια διαθέσιμη πληροφορία αναρτηθεί στο διαδίκτυο, θεωρεί ως αναφαίρετο δικαίωμα (σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα) την ενημέρωσή του για τις διαδικασίες και τις λειτουργίες των Δημόσιων υπηρεσιών που του προσφέρονται.Από την πλευρά του το κράτος, με κίνητρο τη βελτίωση των παρεχόμενων δημόσιων υπηρεσιών αλλά και τη μείωση του δημόσιου κόστους έχει εντάξει τις τεχνολογικές καινοτομίες τόσο στις ίδιες τις υπηρεσίες όσο και στην κοινοποίηση των δημόσιων δεδομένων του. Παρατηρείται, λοιπόν, τα τελευταία χρόνια μια διεθνή έξαρση στην ανάπτυξη συστημάτων Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σαν μια καινοτόμο και αναπόφευκτη δομή παροχής δημόσιας υπηρεσίας και διοίκησης.Επιπλέον, τα υπάρχοντα συστήματα επαναλαμβάνονται σε διαφορετικούς τύπους υπηρεσιών με αποτέλεσμα καταρχήν ο ενδιαφερόμενος (πολίτης, επιχείρηση) να πρέπει να γνωρίζει τις διαφορετικές πηγές πληροφορίας αλλά και η κάθε υπηρεσία ή Υπουργείο να αναπτύσσει ξεχωριστό σύστημα. Συμπερασματικά, η παρούσα κατάσταση παρέχει τα δημόσια δεδομένα αλλά η διαδικασία ουσιαστικής εύρεσής τους είναι αναποτελεσματική και χρονοβόρα για τον τελικό χρήστη.Στόχος της παρούσας διπλωματικής είναι η ανάπτυξη συστήματος συγκεντρωτικής δημοσίευσης των δημόσιων δεδομένων που θα δώσει στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση το προνόμιο να παρέχει υπηρεσίες και πληροφόρηση πολύ πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά.Με βάση την επισκόπηση που θα γίνει και τις ανάγκες που θα διαπιστωθούν ότι υπάρχουν στην υφιστάμενη κατάσταση, η εργασία θα προτείνει μια νέα πηγή αυτών των ανοιχτών δημοσίων δεδομένων τα οποία θα είναι συγκεντρωμένα, ομαδοποιημένα, κατηγοριοποιημένα και ταξινομημένα με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι άμεσα προσβάσιμα και κατανοητά στον ενδιαφερόμενο.Με τον τρόπο αυτό, προωθείται η επαναχρησιμοποίηση των δημοσίων δεδομένων, που θα στηρίζονται στο συγκερασμό δεδομένων από διάφορες πηγές, με σκοπό την ενίσχυση της διαφάνειας και της αξιοπιστίας, τη δημιουργία κοινωνικής και οικονομικής αξίας και τη βελτίωση των δημοσίων υπηρεσιών.Όλα τα παραπάνω θα αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία Συνδεδεμένων Κυβερνητικών Δεδομένων που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες των κυβερνήσεων και των πολιτών.