Μελέτη της τεχνολογίας Coordinated Multi-Point (CoMP) Transmission and Reception σε ομογενή και ετερογενή δίκτυα : - Κορδάτου, Θεοδότη (2013)
Το παρόν έγγραφο παρέχει μια άποψη σχετικά με τις τεχνολογίες που εξετάζονται για το Long Term Evolution-Advanced (LTE-Advanced). Πρώτον, παρουσιάζεται η εξέλιξη από την τρίτη γενιά (3G) προς την τέταρτη γενιά (4G) βασιζόμενη στις απαιτήσεις απόδοσης και τα κύρια χαρακτηριστικά της. Στη συνέχεια, περιγράφονται οι κύριες τεχνολογίες για LTE-Advanced, μαζί με ορισμένες ενδεχόμενες βελτιώσεις και προσεγγίσεις που έχουν ληφθεί υπόψη για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων. Μία από τις προκλήσεις αυτές είναι η ενδό-κυψελική παρεμβολή που δημιουργείτε κατά την εξυπηρέτηση μιας συγκεκριμένης περιοχής κάλυψης, λόγω της επαναχρησιμοποίησης των διαθεσίμων καναλιών. Καθώς η απαίτηση για υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας αυξάνεται όλο και περισσότερο, ένας τρόπος για να διατηρηθεί η ενδό-κυψελική παρεμβολή σε αποδεκτά επίπεδα είναι, η τεχνική της συντονισμένης multipoint μετάδοσης και λήψης (CoMP), στα προηγμένα LTE-Advanced συστήματα. Η τεχνική αυτή αναφέρεται σε πολλαπλά σημεία τα οποία συντονίζονται μεταξύ τους με τέτοιο τρόπο ώστε τα μεταδιδόμενα σήματα, από και προς τους σταθμούς βάσης, να μην επηρεάζουν σημαντικά την παρεμβολή ή ακόμα και να μπορούν να μετατραπούν σε ωφέλιμα σήματα. Ο στόχος αυτής της μελέτης είναι εκτιμηθούν, μέσω σεναρίων ανάπτυξης, τα πιθανά οφέλη των CoMP τεχνικών.