Ανωνυμία στο διαδίκτυο : - Πάικος, Χρήστος (2012)
Επέλεξα να γράψω για αυτό το θέμα σε μία περίοδο που υπάρχει μεγάλος αναβρασμός όσον αφορά το διαδίκτυο και γύρω από αυτό. Βλέποντας τα θέματα των συζητήσεων να κυμαίνονται γύρω από την ιδιωτικότητα, την ανωνυμία και το πόσο ελευθερία μπορεί να υπάρξει στην κοινωνία της πληροφορίας για την αποτύπωση ιδεών και την έκφραση σκέψεων.Στο πρώτο κεφάλαιο θα προσπαθήσω να κάνω μία μικρή αναδρομική αναφορά, όσον αφορά την ανωνυμία από τα παλιά χρόνια, περνώντας στην εποχή του τύπου, του ραδιοφώνου, και της τηλεόρασης και την ανάλυση των εννοιών «ανωνυμία, ιδιωτικό απόρρητο». Στο δεύτερο κεφάλαιο θα εξετάσουμε την ανωνυμία στο διαδίκτυο, το δικαίωμα της ανωνυμίας στην κοινωνία της πληροφορίας. Θα αναφέρω σε γενικές γραμμές κάποιες συνέπειες και ζητήματα της ανωνυμίας στο διαδίκτυο. Στο τρίτο κεφάλαιο αναφέρομαι στην ιδιωτικότητα και συγκεκριμένα στη κοινωνία της πληροφορίας και το διαδίκτυο. Σε αυτό το κεφάλαιο επίσης παραθέτω και τα άρθρα για την ελευθερία της έκφρασης που συνδέονται με το διαδίκτυο.Στο τέταρτο κεφάλαιο ασχολήθηκα με τα ιστολόγια γιατί θεώρησα ότι θα έπρεπε να αναφερθούν μιας και έχει τεθεί μεγάλο θέμα με την ανωνυμία στα ιστολόγια και από την στιγμή που ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού η καθημερινή τους ενημέρωση γίνεται από αυτά. Τη σχέση της με την ελευθερία της έκφρασης και τα ανθρώπινα δικαιώματα στη σύγχρονη εποχή που διανύουμε, μία εποχή που κατακλύζεται από την ψηφιακή ενημέρωση. Την εποχή της εύκολης πρόσβασης σε τεράστιο μέγεθος πληροφορίας ,την εποχή του διαδικτύου. Στο πέμπτο κεφάλαιο θα αναφερθούμε στη λογοκρισία που υπάρχει στο διαδίκτυο. Από την στιγμή που έχει γίνει ένα τεράστιο θέμα η ανωνυμία και η ελευθερία της έκφρασης στο διαδίκτυο και υπήρξαν υποστηρικτές για τον περιορισμό αυτών καταλαβαίνουμε ότι και η λογοκρισία σχετίζεται με την ανωνυμία στο διαδίκτυο. Τέλος, θα αναφερθούμε σε κάποια νομοσχέδια που είχαν ως αρχικό σκοπό την αντιμετώπιση του φαινομένου της πειρατείας, ωστόσο περιλαμβάνονταν διατάξεις που θεωρείται ότι προωθούν την λογοκρισία και εμποδίζουν την καινοτομία.