Προηγμένες μέθοδοι ηλεκτρονικού δημόσιου διαλόγου με χρήση WEB 2.0 κοινωνικών μέσων : - Καζιόλας, Οδυσσέας (2012)
Τις τελευταίες δεκαετίες η είσοδος των Web 2.0 τεχνολογιών στο προσκήνιο έχει επιφέρει σημαντικές αλλαγές σε πολλούς τομείς της καθημερινής μας ζωής. Η βασικότερη έκφανση του Web 2.0, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Δικτύωσης, φέρνουν τον χρήστη στο επίκεντρο, και τροφοδοτούνται και λειτουργούν σύμφωνα με τις ανάγκες του. Οι υπηρεσίες αυτές δίνουν δημόσιο βήμα στους απλούς πολίτες και τους επιτρέπουν να συνδιαλέγονται με τρόπους που πριν φάνταζαν αδύνατοι. Στον χώρο της πολιτικής αυτό σημαίνει ότι τα άτομα μιας κοινωνίας μπορούν να συνδεθούν και να αλληλεπιδράσουν τόσο μεταξύ τους όσο και με πολιτικά πρόσωπα και θεσμούς μέσω της χρήσης αυτών των online κοινωνικών δικτύων και εργαλείων. Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες οι πολίτες όλο και περισσότερο προτιμούν να κάνουν δημόσιο διάλογο σχετικά με διάφορες κρατικές πολιτικές και αποφάσεις σε ψηφιακούς τόπους που τους είναι οικείοι, όπως το Facebook, το Twitter και το You Tube, από το να επισκέπτονται αντίστοιχους κυβερνητικούς ιστοτόπους ηλεκτρονικών διαβουλεύσεων Μέχρι σήμερα στη χώρα μας, αλλά και σε πολλές άλλες χώρες, ο ηλεκτρονικός δημόσιος διάλογος πάνω σε διάφορες κρατικές πολιτικές και αποφάσεις πραγματοποιείται σε ειδικούς ηλεκτρονικούς χώρους που δημιουργήθηκαν και λειτουργούν για τον σκοπό αυτό από δημόσιους οργανισμούς. Η προσέγγιση αυτή είχε μεν κάποια θετικά αποτελέσματα, όμως στην γενική περίπτωση δεν κατάφερε να προσελκύσει μεγάλους αριθμούς πολιτών. Για αυτόν τον λόγο βαθμιαία αναπτύσσεται μία νέα προσέγγιση όσον αφορά την πραγματοποίηση ηλεκτρονικού δημόσιου διαλόγου, η οποία αξιοποιεί τα Web 2.0 κοινωνικά μέσα (social media) που έχουν αναπτυχθεί και προσελκύσει μεγάλους αριθμούς επισκεπτών από διάφορες κοινωνικές ομάδες, προκειμένου να δημιουργήσει ένα καινούριο πρότυπο ηλεκτρονικού δημοσίου διαλόγου. Σκοπός της Διπλωματικής αυτής Εργασίας είναι η μελέτη τέτοιων προηγμένων μεθόδων ηλεκτρονικού δημόσιου διαλόγου με χρήση Web 2.0 κοινωνικών μέσων. Προς την κατεύθυνση αυτή αρχικά μελετώνται βασικά κείμενα δύο σχετικών ευρωπαϊκών ερευνητικών έργων στα οποία συμμετέχει το Τμήμα μας: του έργου PADGETS (Policy Gadgets Mashing Underlying Group Knowledge in Web 2.0 Media) και του έργου NOMAD (Policy Formulation and Validation through Nonmoderated Crowdsourcing). Στην συνέχεια πραγματοποιούνται μία σειρά δράσεων προετοιμασίας πιλοτικών εφαρμογών τέτοιων προηγμένων μεθόδων ηλεκτρονικού δημόσιου διαλόγου στα πλαίσια των έργων αυτών. Τέλος εξάγονται ορισμένα πρώτα σχετικά συμπεράσματα.