MILC Blackberry : - Μηνάς, Δημήτριος (2013)
Η διπλωματική εργασία, σχετίζεται με την περαιτέρω ανάπτυξη της εφαρμογής MILC, Mobile Instant Locator and Chatting, η οποία έχει σχεδιαστεί με γνώμονα την ασφάλεια των επικοινωνιών και των δεδομένων. Συγκεκριμένα, σκοπός της διπλωματικής είναι ο εμπλουτισμός των λειτουργιών και των χαρακτηριστικών της φορητής εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης MILC που προσφέρεται από το τμήμα μας και η μεταφορά (porting) του κώδικά της, στη δημοφιλή πλατφόρμα κινητών συσκευών, Blackberry. Επίσης παρουσιάζεται ο τρόπος λειτουργίας της εφαρμογής και διάφορα χαρακτηριστικά της. Αρχικά γίνεται παρουσίαση των χαρακτηριστικών ασφάλειας των εφαρμογών άμεσων μηνυμάτων και των εφαρμογών άμεσης επικοινωνίας για φορητές συσκευές. Επίσης, θα παρουσιάσουμε μια έρευνα που έγινε για κινητά τηλέφωνα με ανάλυση των δυνατοτήτων ασφάλειας τους εστιάζοντας στα κενά ασφάλειας που παρουσιάζονται. Στη συνέχεια παρουσιάζεται η λειτουργία της εφαρμογής MILC και πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων και του συστήματος. Αναφέρονται διάφορα χαρακτηριστικά του και η διαδικασία η οποία ακολουθείται για την επίτευξη της κρυπτογραφημένης επικοινωνίας. Έπειτα, θα παρουσιάσουμε την πλατφόρμα του κινητού blackberry εστιάζοντας στις λειτουργίες με στόχο την ασφάλεια της πλατφόρμας και στις μεθόδους που χρησιμοποιούνται. Ακόμη θα γίνει αναφορά στο SDK του Blackberry και σε κάποια χαρακτηριστικά του. Τέλος παρουσιάζεται η υλοποίηση της εφαρμογής MILC στην πλατφόρμα του Blackberry, η διεπαφή της εφαρμογής, αναφορά σε κάποια κομμάτια του κώδικα εστιάζοντας στην ασφάλεια και στην κρυπτογράφηση. Ο πλήρης κώδικας της εφαρμογής που έχει αναπτυχθεί στη γλώσσα προγραμματισμού java, παρουσιάζεται στο παράρτημα.