Χρήση κοινωνικών δικτύων σε χώρους εργασίας : - Πρέντζα, Αρετή (2013)
Τα κοινωνικά δίκτυα (social media) μέρα με την μέρα κατακτούν και αποκτούν με ταχύτατους ρυθμούς όλο και περισσότερους χρήστες. Οι δυνατότητες που παρέχονται μέσω των κοινωνικών δικτύων είναι πολλές καθώς πρόκειται για την πιο σύγχρονη εξέλιξη και μέθοδο αλληλεπίδρασης στο χώρο του διαδικτύου. Χρόνο με το χρόνο είναι δεδομένο ότι η τεχνολογία και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εισχωρούν σε πολλούς τομείς και υπάρχουν πια στην καθημερινότητα σχεδόν κάθε νέου μέσου χρήστη. Το θέμα του Blogging των εργαζομένων και η χρήση αυτών κατά την διάρκεια της εργασίας τους έχει γίνει δημοφιλές, η αυξημένη προσοχή των εργαζομένων στα social media οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε κάποια δημοφιλή blogs. Τα ποσοστά των ερευνών που γίνονται όσον αφορά την χρήση τους συνεχώς και αυξάνονται, οι χρήστες χρησιμοποιούν ολοένα και περισσότερο τα social media τόσο στην προσωπική τους ζωή όσο και στον χώρο εργασίας τους. Πολλές φορές η χρήση τους γίνεται καθαρά για προσωπικούς λόγους και άλλοτε για λόγους marketing, προώθηση προϊόντων ή και υπηρεσιών είτε της εταιρίας που εργάζονται είτε προσωπικής τους δουλειάς και προώθησης αυτής. Σκοπός της εργασίας αυτής είναι να παρουσιάσουμε μια ανασκόπηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, στο πως αυτά χρησιμοποιούνται και για ποιους λόγους. Στην διάρκεια της έρευνάς μας θα δούμε την χρήση των social networks σε χώρους εργασίας και μη, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Στόχος της έρευνας είναι η αποτύπωση των τάσεων χρήσης κοινωνικών δικτύων, η χρήση internet σε χώρους εργασίας, εάν υπάρχει περιορισμός δικτύου, ή αν ο υπάλληλος παρακολουθείται κατά την διάρκεια της εργασίας του. Ακόμη τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν τόσο θετικά την λειτουργία μιας επιχείρησης με την σωστή εκμετάλλευση τους, όσο και αρνητικά σε σχέση με το θέμα παραγωγικότητας του υπαλλήλου, όπου θα αναφερθούμε στην διάρκεια της εργασίας μας. Τελικά ο υπάλληλος ελέγχεται; Θα δούμε το θέμα ιδιωτικότητας του υπαλλήλου όσον αφορά την χρήση διαδικτύου και το αν ελέγχεται, και το νομικό πλαίσιο που την διέπει. Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκε ερωτηματολόγιο που απαντήθηκε από εργαζομένους ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στην Ελληνική αγορά. Επιλέχθηκαν οι εταιρείες και ο δημόσιος φορέας όπου και πήραμε 108 απαντήσεις. Η αξιολόγηση των αποτελεσμάτων μας βοήθησε για την διεξαγωγή συμπερασμάτων και δημιουργία προτάσεων για την καλύτερη χρήση και αξιοποίηση των κοινωνικών δικτύων τόσο σε χώρους εργασίας όσο και στην προσωπική ζωή τους κάθε μέσου χρήστη.