Αξιολόγηση τεχνικών ασφάλειας και προστασίας της ιδιωικότητας σε δίκτυα αισθητήρων : - Βούρου, Ελένη (Πανεπιστημιο Αιγαίου, Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων, 2013)
Τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, τα ασύρματα δίκτυα αισθητήρων έχουν αποκτήσει μεγάλη δημοσιότητα. Εκτός του ότι είναι λύσεις χαμηλού κόστους, τα δίκτυα αισθητήρων μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε μια πλειάδα από εφαρμογές. Αρχικά η ανάπτυξη των δικτύων αυτών ξεκίνησε από στρατιωτικές εφαρμογές και στην συνέχεια παρουσιάστηκε ραγδαία εξέλιξη σε περιβαλλοντικές, οικιακές, ιατρικές και βιομηχανικές εφαρμογές.Πιο συγκεκριμένα, στην παρούσα διπλωματική εργασία περιγράφεται η δομή, η τοπολογία, οι περιορισμοί και η στοίβα πρωτοκόλλου των δικτύων αισθητήρων. Επίσης, αναλύονται οι απαιτήσεις ασφάλειας των αισθητήρων και παρουσιάζονται κάποιες επιθέσεις και τα αντίστοιχα αντίμετρά τους. Σημαντικό μέρος της διπλωματικής είναι η μελέτη πρωτοκόλλων και η επιλογή κάποιων από αυτών ως λύση σε θέματα προσθήκης και αφαίρεσης ενός αισθητήρα κόμβου μετά την εγκατάστασή τους. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται οι επιθέσεις Denial of Service και οι Φυσικές επιθέσεις με αναφορές σε προτεινόμενα αντίμετρα. Επίσης, γίνεται μελέτη των τεχνικών ασφαλής συνάθροισης δεδομένων οι οποίες ταξινομούνται σε σχέση με τα δύο μοντέλα συνάθροισης δεδομένων. Τέλος, παρουσιάζεται ένα σενάριο ενός ασύρματου δικτύου αισθητήρων και επιλέγονται, με βάση την παρούσα μελέτη, το πιο κατάλληλο πρωτόκολλο για προσθήκη και αφαίρεση κόμβου, μια τεχνική ασφαλής συνάθροισης δεδομένων και κάποια αντίμετρα σε διάφορες επιθέσεις.