Σχεδίαση παιχνιδιού με στόχο την ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης και της ομαδικότητας : - Χαλκιά, Φωτεινή (2012)
Το θέμα της παρούσας διπλωματικής είναι η έρευνα σχεδίασης ενός παιχνιδιού που θα αναπτύσσει τη δημιουργική σκέψη και την ομαδικότητα. Η διεξαχθείσα έρευνα κάλυψε την έννοια του παιχνιδιού, τις θεωρίες που έχουν αναπτυχθεί για το παιχνίδι, την αγορά και τις σύγχρονες τάσεις, καθώς και τα γενικά αναπτυξιακά χαρακτηριστικά των παιδιών ανά ηλικία. Έμφαση δόθηκε στις ατομικές διαφορές και ιδιαίτερα στις διαφορές στη νοημοσύνη (θεωρία των πολλαπλών ειδών νοημοσύνης) και τη μάθηση (μαθησιακές δυσκολίες). Εξετάστηκαν οι παράμετροι που δύνανται να βοηθήσουν στην υλοποίηση ενός παιχνιδιού ικανού να καλύψει τις ανάγκες μεγάλου εύρους - ως προς την ηλικία και τις δυνατότητες - παιδιών (καθολική σχεδίαση). Τελικά απευθυνόμενο κοινό της σχεδιαστικής πρότασης ορίστηκε η ηλικία των 8 ετών και άνω. Προκειμένου να διερευνήσουμε τις προτιμήσεις και τα ενδιαφέροντα των παιδιών της ηλικίας αυτής, ως προς το παιχνίδι, σχεδιάστηκαν ερωτηματολόγια που συμπληρώθηκαν από ένα δείγμα του απευθυνόμενου κοινού. Σημαντικά ήταν τα ευρήματα όσον αφορά τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών. Πρώτα στις προτιμήσεις τους αναδείχθηκαν τα ομαδικά παιχνίδια. Το πρακτικό μέρος της διπλωματικής περιλαμβάνει μια πρόταση σχεδίασης που καλύπτει τους δύο σχεδιαστικούς άξονες: δημιουργική σκέψη και ομαδικότητα. Παρόλο που στόχος της διπλωματικής αυτής εργασίας δεν ήταν η υλοποίηση ενός τελικού σχεδιαστικού έργου, η σχεδιαστική πρόταση βασίστηκε στη μεθοδολογία σχεδίασης ενός προϊόντος. Στο τέλος, έγινε αξιολόγηση της πρότασης από ένα δείγμα παιδιών δημοτικού. Από την αξιολόγηση φάνηκε πως η αλληλεπίδραση (interaction) μεταξύ των παικτών είχε ιδιαίτερα θετική επίδραση στην παραγωγή ενός αποτελέσματος που είναι δημιουργικό και που αποτελεί απόρροια σύμπραξης όλων των μελών της ομάδας (κοινωνική δημιουργικότητα). Η διαδικασία παιχνιδιού κατάφερε να προσφέρει γέλιο στους εμπλεκομένους, ανέξειξε τις ιδιαίτερες δεξιότητες-ταλέντα του κάθε παιδιού και αποτέλεσε μέσο υγιούς συνεργασίας μεταξύ των ομάδων. Η παρούσα διπλωματική κλείνει με προτάσεις για τα απαραίτητα χαρακτηριστικά των παιχνιδιών.