Σχεδίαση τουριστικού περιπτέρου σε ελληνική τοποθεσία : - Οικονομοπούλου, Γεωργία (2013)
Η σημερινή εποχή χαρακτηρίζεται από έντονη ανταγωνιστικότητα σε όλους τους κλάδους, λόγω της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας που επικρατεί. Ένας από τους βασικότερους κλάδους που έχει επηρεαστεί, άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά, είναι αυτός του τουρισμού. Για το λόγω αυτό κάθε τόπος που θέλει να βρίσκεται στο επίκεντρο της τουριστικής οικονομίας, οφείλει να αναδεικνύει με πολλαπλούς τρόπους και σε κάθε ευκαιρία τα ανταγωνιστικά του πλεονεκτήματα που τον ξεχωρίζουν από τους υπόλοιπους και τον καθιστούν μοναδικό. Με μια τέτοια αντιμετώπιση ο τόπος μετατρέπεται σταδιακά σε πόλο έλξης όχι μόνο επισκεπτών, αλλά και μόνιμων κατοίκων, επενδυτών και ανθρώπινου δυναμικού. Αποκτά ενέργεια και ζωή, ευημερία και βάσεις για εξέλιξη. Για τα ελληνικά δεδομένα, όπου ο τουρισμός είναι ένας βασικός πυλώνας της εθνικής οικονομίας, αυτό δε σημαίνει εφησυχασμό και στασιμότητα. Αντιθέτως, σημαίνει ανάγκη ενεργοποίησης και επαγρύπνησης, από τη στιγμή που αυτά που διακυβεύονται είναι πολλά. Άρα, κάθε ελληνικός τόπος που προσβλέπει στον τουρισμό και τη γενικότερη ανάπτυξή του, οφείλει να εκμεταλλεύεται κάθε πιθανό τρόπο ενίσχυσης της εικόνας του. Με βάση αυτές τις κατευθυντήριες γραμμές ξεκίνησε η έρευνα της συγκεκριμένης διπλωματικής, με σκοπό τη σχεδίαση ενός συστήματος που θα προσφέρει στον εκάστοτε ελληνικό τόπο με τουριστικό ενδιαφέρον ένα κανάλι επικοινωνίας των αξιών του, των συγκριτικών πλεονεκτημάτων του και γενικότερα της ίδιας του της ταυτότητας προς τον υπόλοιπο κόσμο. Σε κάποιες περιπτώσεις αυτό επιτυγχάνεται μέσα από το διαδίκτυο. Αυτό όμως δεν αρκεί. Τι γίνεται όταν κάποιος βρεθεί τελικά στον προορισμό του; Πώς τον καλωσορίζει ο τόπος; Στους περισσότερους ελληνικούς προορισμούς, δυστυχώς, δεν υπάρχει η φυσική παρουσία κάποιου συστήματος που θα μυήσει πραγματικά έναν ξένο στα μυστικά της περιοχής. Αυτό το κενό καλείται η παρούσα εργασία να καλύψει. Έτσι, σε πρώτο επίπεδο με έρευνα στον εκθεσιακό σχεδιασμό και σε δεύτερο επίπεδο με έρευνα στην ελληνική πραγματικότητα του τουριστικού τομέα, αλλά και των ανταγωνιστών διεθνώς, δημιουργείται η θεωρητική βάση για τη σχεδίαση ενός αποτελεσματικού εκθεσιακού περιπτέρου, που θα υπηρετεί τους παραπάνω σκοπούς και τελικώς κάποιες προτάσεις που θα μπορούσαν να εξελιχθούν στην πραγματικότητα ενός ελληνικού τόπου.