Δήλος - Αναστασιάδης, Γιώργος (Ταινιοθήκη προϊστορικού και κλασικού πολιτισμού ;, 1988)
Καταμεσής στο Αιγαίο πέλαγος, στο κέντρο περίπου των Κυκλάδων, βρίσκεται η Δήλος, ένα μακρόστενο νησάκι από σχιστόλιθο και γρανίτη. Σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία το νησί αυτό κάποτε περιπλανιόταν στα πελάγη, χωρίς σταθερή θέση. Έπλεε έρημο, ξερό, ακατοίκητο και περιφρονημένο από τα άλλα νησιά. Η Δήλος εξαιτίας της πολυτάραχης ιστορίας, της παρουσίας φυλών από όλα τα σημεία του ορίζοντα, παρουσιάζει έναν πλούτο αρχιτεκτονικής με τα πιο περίεργα και ιδιόρρυθμα κτίρια, που σε καμιά αρχαία πόλη δε βρίσκονται έτσι συγκεντρωμένα.