Vatel - Joffé, Roland, 1945-; Depardieu, Gérard, 1948-; Thurman, Uma; Roth, Tim (Prooptiki [Εταιρεία διανομής], 2000)
Γαλλία, 1671. Ο Λουδοβίκος 14ος βασιλεύει στις Βερσαλίες. Στα δυτικά της χώρας όμως, μία επαρχία είναι κάθε άλλο παρά ευνοημένη και βρίσκεται στα πρόθυρα της καταστροφής. Ο Πρίγκηπας Ντε Κοντέ έχει καταστρώσει ένα σχέδιο προκειμένου να ξεχρεώσει την επαρχία του: καλεί τον βασιλιά στο εξοχικό του κάστρο στο Σαντιγύ για ένα Σαββατοκύριακο θεάματος και διασκέδασης. Εάν κατορθώσει να κερδίσει την εύνοια του βασιλιά τα βασιλικά χρηματοκιβώτια θα ανοίξουν και η πειοχή του θα αποφύγει την οικονομική καταστροφή. Το όλο σχέδιο εντυπωσιασμού κρέμεται από έναν και μοναδικό άνδρα, ο οποίος είναι σε θέση να παρουσιάσει εξαιρετικά εδέσματα, θεαματική διασκέδαση, πλούσια διακόσμηση και ατμόσφαιρα χλιδής, δηλαδή ό,τι αρέσει στον βασιλιά. Ο άνθρωπος αυτός, ο διευθυντής της ορχήστρας είναι ο ταλαντούχος Φρανσουά Βατέλ.