Φως και υγεία : - Νάνος, Δημήτριος (2009)
Το φως αποτελεί παράγοντα ζωτικής σημασίας στη ζωή του ανθρώπου. Αυτό μας επιτρέπει να βλέπουμε και να αναγνωρίζουμε το περιβάλλον μας καθώς και να εκτελούμε δραστηριότητες. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να παρουσιάσει αρχικά την επίδραση του φωτισμού στην ανθρώπινη ψυχολογία και φυσιολογία καθώς και να αναδείξει μέσα από τεκμηριωμένα παραδείγματα τη σχέση φωτισμού, ποιότητα ζωής και ευημερίας. Στη συνέχεια της καταγραφής γίνεται μια διάκριση του ηλικιωμένου πληθυσμού από το σύνολο και παρουσιάζονται οι ιδιαίτερες ανάγκες της πληθυσμιακής αυτής ομάδας στο θέμα του φωτισμού. Στη συνέχεια της έρευνας, παρουσιάζονται προβληματικές καταστάσεις των ομάδων αυτών που οφείλονται σε φυσιολογικά και μη αίτια και εξετάζεται κάτω από ποιες συνθήκες μπορεί η σωστή εφαρμογή συνθηκών φωτισμού να βοηθήσει στα προβλήματα αυτά. Ειδικότερα επιλέγονται οίκοι ευγηρίας και χώροι υγειονομικής περίθαλψης ανά την Ελλάδα όπου εξετάζονται οι συνθήκες φωτισμού και ο τρόπος ζωής των ηλικιωμένων. Οι λύσεις που θα προταθούν αποτελούν μέτρο χρήσιμο, δίνοντας έμφαση στην κάλυψη όσο το δυνατόν περισσότερων αναγκών των εμπλεκόμενων οντοτήτων στα πλαίσια μιας λύσης που αφορά όλους.