Das Leben der Anderen - Henckel von Donnersmarck, Florian, 1973-; Henckel von Donnersmarck, Florian, 1973-; Gedeck, Martina; Mühe, Ulrich, 1953-2007; Koch, Sebastian, 1962-; Tukur, Ulrich, 1957- (Audio Visual Enterprises, 2007)
1984, Ανατολικό Βερολίνο. Πέντε χρόνια πριν την ανατροπή της, η κυβέρνηση της Ανατολικής Γερμανίας επιβεβαιώνει την εξουσία της μέσα από ένα αδίστακτο σύστημα ελέγχου και παρακολούθησης. Ο υπηρέτης του καθεστώτος αρχηγός Γκερντ Βίσλερ ελπίζει να δώσει μια ώθηση στην καριέρα του όταν του δίνεται η αποστολή να συγκεντρώσει στοιχεία εναντίον του θεατρικού συγγραφέα Γκεόργκ Ντρέιμαν και της φιλενάδας του, ντίβας της σκηνής. Εξάλλου, η αποστολή υποστηρίζεται από ανώτατους πολιτικούς κύκλους. Όταν όμως αντιμετωπίζει κανείς τους ανθρώπους σας στόχους υπό παρακολούθηση, υφίσταται και ο ίδιος συνέπειες. Η διείσδυσή του στην ιδιωτικότητα των άλλων τον κάνει να συνειδητοποιήσει το άδειο της δικής του ζωής ενώ του δείχνει ένα διαφορετικό τρόπο ζωής στον οποίο είναι πολύ δύσκολο να αντισταθεί. Άλλα το σύστημα έχει τους δικούς του κανόνες και τη δική του νομοτέλεια.