Σχεδίαση μικρού ηλεκτρικού οχήματος για ταχυμεταφορές : - Χατζοπούλου, Ειρήνη Ν. (2012)
Οι ταχυμεταφορείς αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της σύγχρονης αστικής καθημερινότητας, ωστόσο τόσο οι ίδιοι όσο και τα οχήματά τους αντιμετωπίζουν και προκαλούν πολλά προβλήματα. Στόχος είναι η σχεδίαση ενός μικρού ηλεκτρικού οχήματος για την ικανοποίηση των αναγκών των ταχυμεταφορέων (από την πλευρά του ίδιου του χρήστη, της επιχείρησης και του πελάτη) σε συνδυασμό με την επίτευξη των πράσινων μεταφορών. Σε αρχικό στάδιο αναλύονται οι τύποι ταχυμεταφοράς, ο τρόπος εργασίας των διανομεών και η έννοια των πράσινων μεταφορών και του ηλεκτρικού οχήματος. Γίνεται εκτενής αναφορά στον τρόπο λειτουργίας των μικρών ηλεκτρικών οχημάτων, στους τύπους των αποθηκευτικών χώρων και στη στάση σώματος του αναβάτη. Πραγματοποιείται επιπλέον έρευνα σε φόρουμ που σχετίζονται με την ταχυμεταφορά και προκύπτουν τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι διανομείς. Σε επόμενο στάδιο καθορίζονται οι σχεδιαστικές προδιαγραφές οι οποίες οδηγούν στην ανάπτυξη τριών προτάσεων-concepts. Οι προτάσεις αυτές αξιολογούνται έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί η τελική σχεδίαση του μικρού ηλεκτρικού οχήματος.