Συνεργατική σχεδίαση σε εικονικούς κόσμους : - Τζιόβα, Παναγιώτα (2012)
Ο άνθρωπος καθημερινά εκτελεί εργασίες εύρεσης πορείας. Η διαδρομή που θα κάνει για να πάει στη δουλειά του, για ψώνια ή στο γυμναστήριο, με το προσωπικό του όχημα είτε με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς είτε ακόμα και με τα πόδια, είναι μόνο ένα μέρος από τις καθημερινές εργασίες εύρεσης πορείας. Βέβαια στις παραπάνω εργασίες το άτομο δεν αντιλαμβάνεται ότι την προκείμενη στιγμή ερευνά την πορεία του διότι αποτελεί ρουτίνα για αυτόν και λειτουργεί απλά εκτελεστικά στην εργασία αυτή. Όμως υπάρχουν πολλές άλλες περιπτώσεις όπου η εύρεση πορείας προς έναν προορισμό δεν αποτελεί ρουτίνα για τον άνθρωπο αλλά μια δύσκολη και περίπλοκη διαδικασία. Αυτό συμβαίνει κυρίως σε άγνωστα, περίπλοκα ή μεγάλης κλίμακας περιβάλλοντα, όπου ο πλοηγητής έχει μικρή εξοικείωση με αυτά ή καμία προηγούμενη εμπειρία. Όμως η σχεδίαση ενός τέτοιου συστήματος αποτελεί μια περίπλοκη διαδικασία, η οποία δεν είναι αποτέλεσμα ενός ατόμου αλλά εκτελείται συνήθως από μία σχεδιαστική ομάδα. Σήμερα με την παγκοσμιοποίηση και την κατάρριψη των συνόρων του κόσμου, συχνά επιτυχγάνεται εξ αποστάσεως συνεργασία των ατόμων με τη βοήθεια συνεργατικών συστημάτων. Τα συνεργατικά συστήματα αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη χρήση εισβάλλοντας σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς μας. Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί συστήματα που επιτρέπουν την ταυτόχρονη και σύγχρονη επεξεργασία ψηφιακών μοντέλων από πολλούς χρήστες. Αξιοποιώντας την τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας (virtual reality), δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να "εισέλθουν" σε ένα εικονικό περιβάλλον (ΕΠ - virtual environment - VE), μέσα στο οποίο μπορούν, επιδιώκοντας ένα κοινό στόχο, να συνεργαστούν με τη βοήθεια διάφορων εργαλείων επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης που τους παρέχονται. Επειδή έχουν ως σκοπό την υποστήριξη της συνεργασίας, ονομάστηκαν συνεργατικά εικονικά περιβάλλοντα (ΣΕΠ - collaborative virtual environments). Η τενχολογία αυτή, θα έλεγε κανείς, όμως ότι είναι ακόμη σε εμβρυακό στάδιο. Παρόλο που έχουν πραγματοποιηθεί πολλά πειράματα και μελέτες με σκοπό τη διερεύνηση και την αντιμετώπιση των προβλημάτων που παρουσιάζονται στα ΣΕΠ, πολλά ζητήματα δεν έχουν λυθεί, με αποτέλεσμα να μην είναι ακόμη δυνατή η καθιέρωσή τους ως βασικό εργαλείο στον επαγγελματικό χώρο. Στην παρούσα διπλωματική εξετάζεται κατά πόσο τα ΣΕΠ μπορούν να υποστηρίξουν αποτελεσματικά μια σχεδιαστική διεργασία εύρεσης πορείας. Πιο συγκεκριμένα αναφερόμαστε στο κατά πόσο τα μέσα και τα εργαλεία της επικοινωνίας που προσφέρει το σύστημα επιτρέπουν στους χρήστες να μεταδώσουν και να αντιληφθούν την πληροφορία με τρόπο κατανοητό και αποδοτικό που να μην υστερεί σε σχέση με την πραγματικότητα.