Υλικα με μνήμη σχήματος : - Αρκουδάκη, Σοφία (2012)
Στη διπλωματική εξετάζεται αρχικά μια κατηγορία των ευφυών υλικών που ονομάζονται shape memory materials (υλικά με μνήμη σχήματος ή μορφομνήμονα υλικά). Τα υλικά αυτά έχουν τη μοναδικη ιδιότητα να διατηρούν το προσωρινό τους σχήμα μέχρις ότου τους ασκηθεί το κατάλληλο ερέθισμα, που θα τους επιτρέψει να επανέλθουν στο αρχικό "μόνιμο" σχήμα τους. Στη συνέχεια δίνεται έμφαση σε μια υποκατηγορία αυτών, τα magnetic shape memory materials (μαγνητικά υλικά με μνήμη σχήματος) και τη σημαντικότερη από τις εφαρμογές τους, τους ενεργοποιητές (MSM actuators). Τέλος, πραγματοποιείται μοντελοποίηση ενός απλού MSM ενεργοποιητή σε πρόγραμμα πεπερασμένων στοιχείων.