Εικονικά μουσεία ως εκπαιδευτικά περιβάλλοντα : - Πιτερού, Αικατερίνη (2012)
Το μουσείο, ως σημαντικός παράγοντας του πολιτισμικού περιβάλλοντος ενός κοινωνικού συνόλου, αποτελεί ένα χώρο που μπορεί να προσφέρει αυθεντικές ευκαιρίες μάθησης. Οι παιδαγωγικές θεωρίες οι οποίες αναδεικνύουν το ρόλο της μουσειακής εκπαίδευσης ως διαθεματικό εργαλείο μάθησης, βρίσκονται αντιμέτωπες με την προσέγγιση του μουσειακού χώρου μέσα από εικονικά περιβάλλοντα. Στην παρούσα εργασία αφού παρουσιαστούν οι μέχρι τώρα διαδρομές της μουσειακής εκπαίδευσης και των εικονικών περιβαλλόντων, μελετάται η σύγκλισή τους στο εικονικό μουσείο. Ακολουθεί μία πρόταση υλοποίησης εικονικού μουσείου στην τρισδιάστατη πολυχρηστική πλατφόρμα Second Life, με βάση τις αρχές σχεδίασης που περιγράφηκαν νωρίτερα. Στη συνέχεια δίνεται ένα πλαίσιο αξιολόγησης της παιδαγωγικής αποτελεσματικότητας της πρότασης. Τέλος, παρατίθενται τα συμπεράσματα της εργασίας και η συμβολή ενός τέτοιου έργου στη σύγχρονη εκπαίδευση.