Ελένη Μπούκουρη Αλταμούρα - Φλέσσα, Κλεώνη; Φλέσσα, Άρτεμις; Σπάνιας, Γιώργος (Cleos Film, 2010)
Η Ελένη είναι η πρώτη Ελληνίδα αβαν γκαρντ καλλιτέχνης του 19ου αιώνα. Μια γυναίκα γοητευτική και αινιγματική, που κατάφερε να ανατρέψει όλες τις ισχύουσες συμβάσεις της εποχής της. Ντυμένη ως άντρας, σπούδασε ζωγραφική, στη Ρώμη, στη σχολή των Ναζαριστών, 1847-1850, και στη Φλωρεντία 1850-1851. Διεκδίκησε να ανοίξουν οι Ακαδημίες των Τεχνών και τα Πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο επιτρέποντας στις γυναίκες να έχουν πρόσβαση στη γνώση. Ερωτεύτηκε τον Ιταλό ζωγράφο Σαβέριο Αλταμούρα και έζησε επαναστατικά και ποιητικά τη ζωή της, κάτι που είχε ένα τίμημα πάρα πολύ μεγάλο.