Μορφομνήμονα υλικά & οι εφαρμογές τους : - Κωττίδη, Τριανταφυλλιά (2012)
Τα μορφομνήμονα υλικά (shape memory materials) αποτελούν μία ειδική κατηγορία "έξυπνων" υλικών, τα οποία έχουν τη μοναδική ιδιότητα να διατηρούν το προσωρινό τους σχήμα μέχρις ότου τους ασκηθεί το κατάλληλο ερέθισμα, που θα τους επιτρέψει να επανέλθουν στο αρχικό "μόνιμο" σχήμα τους. Στόχος είναι μέσω της περιγραφής και κατανόησης λειτουργίας αυτών των υλικών σε μικροσκοπικό και μακροσκοπικό επίπεδο αλλά και στη συνέχεια μέσω της ανάλυσης διαφορετικών εφαρμογών, η παρούσα διπλωματική να λειτουργήσει ως βάση για τη σχεδιαστική προσέγγιση που πρέπει να ακολουθήσει ένας βιομηχανικός σχεδιαστής ή σχεδιαστής υλικών, υποδεικνύοντας παράλληλα μελλοντικές κατευθύνσεις έρευνας και ενδιαφέροντος.