Solaris - Tarkovskii, Andrei Arsenevich, 1932-1986; Banionis, Donatas, 1924-2014; Bondarchuk, Natalia, 1950-; Järvet, Jüri, 1919-1995; Dvorzhetskiĭ, Vladislav, 1939-1978; Solonitsyn, Anatolii Alekseevich, 1934-1982; Grinko, Nikolai, 1920-1989; Sargsyan, Sos, 1929-2013; Ogorodnikova, Τ. (ArtFree, 2004)
Πρόκειται για μια σπουδή πάνω στο σύμπαν, τη γη, τον άνθρωπο, την ανθρώπινη συνείδηση, τη ζωή, τον θάνατο και την ευθύνη απέναντι στο μέλλον. Ο Σολάρις είναι ένας πλανήτης που έχει τη δυνατότητα να υλοποιεί τις αναμνήσεις των γήινων γύρω από το σπίτι που άφησαν πίσω τους στη Γη και τους από καιρό πεθαμένους συγγενείς τους. Αυτός ο μυστηριώδης πλανήτης γοήτευε τους γήινους για χρόνια. Ο Ωκεανός Σολάρις είναι ένας γιγάντιος εγκέφαλος, το αίνιγμα του οποίου προσπαθούν να λύσουν οι πρωταγωνιστές της ταινίας. Όμως όλες τους οι απόπειρες να έρθουν σε επαφή με τον άγνωστο πολιτισμό, καταλήγουν σε αποτυχία. Εν τω μεταξύ, παράξενα πράγματα συμβαίνουν στον διαστημικό σταθμό.