Dance, research, choreography and cognitive science : - Οικονόμου, Νεφέλη-Νίκη (2012)
Το ευρύτερο πλαίσιο της συγκεκριμένης έρευνας είναι ο χορός, η χορογραφία και η γνωστική επιστήμη. Πιο συγκεκριμένα, η εργασία αυτή στρέφεται προς διάφορες κατευθύνσεις ώστε να εξετάσει, να καθορίσει και να αναλύσει τις σύγχρονες χορογραφικές πρακτικές με επιρροή από διάφορους τομείς όπως η γνωστική επιστήμη, η συστημική θεωρία, η θεωρία πολυπλοκότητας, η κυβερνητική και η φιλοσοφία. Η έννοια της χορογραφίας εξετάζεται ως "αισθητική της αλλαγής", μια πρακτική που στρέφεται στην αναγνώριση/εφαρμογή σχέσεων/συσχετίσεων ή στην αναγνώριση των συνθηκών που επιτρέπουν την ανάδυση νέων σχέσεων. Ο χορογράφος αντιμετωπίζεται ως ενεργός πράκτορας εξέλιξης που εξετάζει μοτίβα και δομές διαπραγματευόμενος την αλλαγή μέσα στο συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον. Ο στόχος της συγκεκριμένης έρευνας είναι η ανάλυση και μοντελοποίηση της δημιουργικής χορογραφικής διαδικασίας και ο σχεδιασμός προδιαγραφών για ένα επιβοήθητικό εργαλείο για τη δημιουργική χορογραφία. Η ανάλυση βασίστηκε στην παρατήρηση και συμμετοχή ενός χορογραφικού εργαστηρίου 3 μηνών, το Kinitiras Choreography Lab στο Kinitiras Residency Center. Σε μία γενική επισκόπηση, η ανάλυση αυτής της έρευνας ανοίγει τη συζήτηση για τα πιθανά προβλήματα στη δημιουργία χορού και το τι ξέρουμε για τη δημιουργική αξία των διαφορετικών μεθόδων εργασίας. Επιθυμεί να καταλάβει καλύτερα ποιο είναι το κέντρο της προσοχής του χορογράφου σε κάθε στάδιο της δημιουργικής παραγωγής, ποια προβλήματα αντιμετωπίζει κυρίως, πάνω σε τι εργάζεται και πόσο αποδοτικές είναι οι μέθοδοι που χρησιμοποιεί σε σχέση με το στόχο τους. Οι προδιαγραφές που προτείνονται στοχεύουν στην ανάπτυξη ενός βοηθητικού εργαλείου για τον χορογράφο που επιθυμεί να τον ενισχύσει στην εργασία του και όχι να τον αντικαταστήσει. Εν κατακλείδι, η περιοχή της χορογραφίας είναι ένας πλούσιος και εξελισσόμενος χώρος για την έρευνα στη φύση της δημιουργικότητας και μόλις πρόσφατα άρχισε την έρευνα αναφορικά με τη σχέση της με τα διάφορα πεδία και κλάδους. Ενδεχομένως και άλλοι, επίσης, θα δουν την αξία της στενής παρατηρητικής και εμπειρικής μελέτης της καλλιτεχνικής δημιουργικότητας.