Σχεδίαση πληροφοριακού συστήματος για την υποστήριξη της ενοικίασης κοινόχρηστων ποδηλάτων σε ένα αστικό περιβάλλον : - Χρόνη, Αθανασία (2012)
Η παρούσα διπλωματική εργασία εστιάζει στην ανάλυση και τη σχεδίαση ενός πληροφοριακού συστήματος, το οποίο θα υποστηρίζει τη διαδικασία της ενοικίασης κοινόχρηστων ποδηλάτων σε ένα αστικό περιβάλλον και συγκεκριμένα, για το κέντρο της Αθήνας, από τη μεριά του χρήστη πρωτίστως, αλλά και της διαχείρισης και εσωτερικής λειτουργίας αυτού. Παράλληλα, η εργασία προσπαθεί να εξετάσει τα οφέλη που μπορεί να προσφέρει η ένταξη ενός BSS (Bike Sharing System) στην καθημερινότητα της πόλης και των πολιτών της, στα πλαίσια της βιώσιμης ανάπτυξης. Για τις ανάγκες της έρευνας συντάχθηκε ερωτηματολόγιο, στο δικτυακό τόπο www.esurveypro.com, όπου και συλλέχθηκαν οι απαιτήσεις των εν δυνάμει χρηστών σε σχέση με το σύστημα και αφού ορίστικαν οι σχεδιαστικές προδιαγραφές, έχοντας προηγηθεί διεξοδική έρευνα υποβάθρου, προτάθηκε το εν λόγω πληροφοριακό σύστημα. Για την ολοκλήρωση αυτού σχεδιάστηκαν, στο δικτυακό τόπο www.fluid.com οθόνες διεπαφής τελικού χρήστη, για την αλληλεπίδραση των χρηστών με το σύστημα, και στη συνέχεια, αξιολογήθηκε το περιεχόμενο αυτών, βάσει ευρετικής αξιολόγησης. Εν κατακλείδι, ο επίλογος απαντάει στο αρχικό ερώτημα, δηλαδή κατά πόσο η πρόταση που έγινε μπορεί να είναι εφαρμόσιμη και λειτουργική, με τα συμπεράσματα που προκύπτουν να είναι πολύ ικανοποιητικά. Τέλος, επιχειρείται να γίνει μία πρόβλεψη αναφορικά με το εν λόγω πληροφοριακό σύστημα σε σχέση με τη βιωσιμότητά του στην Αθήνα και επιπλέον, επισημαίνονται κάποιες περιοχές που θα πρέπει να επανεξεταστούν και στις οποίες θα πρέπει να εμβαθύνουν οι σχεδιαστές που θα ασχοληθούν με το συγκεκριμένο θέμα μελλοντικά.