Respiro - Crialese, Emanuele, 1965-; Crialese, Emanuele, 1965-; Golino, Valeria; Amato, Vincenzo, 1966-; Casisa, Francesco (Audio Visual Enterprises, 2003)
Η Γκράτσια, μια νεαρή γυναίκα ζει με το σύζυγο και τα τρία παιδιά της στην Λαμπεντούσα, ένα μικρό Ιταλικό νησί και μοιάζει να ασφυκτιά μέσα στον κλειστό περίγυρο του χωριού της. Παθιασμένη και εξωστρεφής δεν ταιριάζει στη ναρκωμένη ηρεμία της επαρχίας και οι τρόποι της συχνά προκαλούν τα σχόλια των συγχωριανών της. Καθώς η συμπεριφορά της γίνεται όλο και πιο παράξενη, ο σύζυγός της πείθεται να τη στείλει στο ψυχιατρείο της κοντινής πόλης, όμως ο μικρός τους γιος θα αποτρέψει αυτή την εξέλιξη.