Ο δράκος - Κούνδουρος, Νίκος Ι., 1926-2017; Ηλιόπουλος, Ντίνος Η., 1915-2001 (Best of cinema, 1956)
Ένας ανώνυμος υπάλληλος που μοιάζει μ'έναν τρομερό κακοποιό, αντιμετωπίζει την καχυποψία, αισθάνεται κυνηγημένος, αλλά γίνεται αποδεκτός, ως γνήσιος δράκος από τους άλλους κακοποιούς και βαθμιαία ταυτίζεται με αυτόν τον ρόλο. Από ασήμαντος ανθρωπάκος στο χάος της ταλαιπωρημένης Ελλάδας, μεταμορφώνεται σε μία τιμώμενη προσωπικότητα που κερδίζει αναγνώριση και αγάπη. Μέσα στη διφορούμενη γοητεία της νύχτας, η πλαστή ζωή μοιάζει όλο και περισσότερο αληθινή και η παγίδα στην οποία έχει πιαστεί ο ήρωας διακρίνεται όλο και λιγότερο.