The Matrix - Wachowski, Lilly, 1967-; Wachowski, Lilly, 1967-; Wachowski, Lana, 1965-; Wachowski, Lana, 1965-; Reeves, Keanu; Fishburne, Laurence, III, 1961-; Moss, Carrie-Anne, 1970- (χ.ό., 1999)
Ο Τόμας Άντερσον είναι ένας συνηθισμένος άνθρωπος μέχρι τη στιγμή που διαπιστώνει ότι αυτό το οποίο αντιλαμβάνεται ως πραγματικότητα είναι ένα εικονικό περιβάλλον, που υπάρχει μόνο στην τράπεζα πληροφοριών του συστήματος Matrix. Όλη του η ζωή, καθώς και των υπολογιστών γύρω του, βρίσκεται μέσα και κάποιος πρέπει να τους απελευθερώσει.